DPA: Nasadenie lodí NATO v Egejskom mori sa komplikuje

Plánované nasadenie jednotiek NATO proti pašerákom ľudí v Egejskom mori sa podľa správ z Atén komplikuje. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na grécky denník Ta Nea.

22.02.2016 16:36
loď Bonn, Nemecko, NATO Foto: ,
Zásobovacia loď Bonn, ktorá je v námornej skupine 2, na archívnej snímke opúšťa základňu v Nemecku.
debata (59)

Ten podľa nej v pondelok napísal, že turecká strana popiera tú časť dohody medzi EÚ, NATO a Ankarou, podľa ktorej by mali utečencov zachránených loďami Severoatlantickej aliancie vrátiť do Turecka. Túto informáciu potvrdili agentúre DPA aj zdroje blízke gréckemu ministerstvu zahraničia.

Krajiny NATO sa predminulý týždeň dohodli na okamžitom vyslaní troch plavidiel do Egejského mora, ktoré majú pomôcť bojovať proti pašerákom ľudí. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga nemá byť úlohou misie zachytávať a odkláňať späť lode s utečencami, ale zdieľať s miestnymi úradmi informácie, zabezpečiť dohľad nad oblasťou a prispieť tak k prerušeniu trás kompresných staníc.

Podľa agentúry DPA je ďalší problém v nasadení lodí NATO do oblastí Egejského mora, ktoré podľa Turecka musia byť demilitarizované. DPA tiež uviedla, že podľa gréckej pobrežnej stráže sú doteraz lode NATO v medzinárodných vodách a nepribližujú sa oblasti medzi gréckymi ostrovmi a Tureckom. Misiu NATO vedie námorná skupina 2 pod velením Nemecka, ktorá sa skladá z piatich lodí – nemeckej, kanadskej, talianskej, gréckej a tureckej.

Cez Egejské more prúdia z Turecka do Grécka a potom ďalej do Európy desaťtisíce utečencov, vlani ich touto cestou prišlo do Grécka skoro 860 000 a len od začiatku tohto roka do soboty ich podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) priplávalo už 94 270.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #lode #utečenci #Egejské more