Trump naznačil pochybnosti o Rubiovej oprávnenosti kandidovať

Miliardár Donald Trump, ktorý je favoritom republikánskeho súboja o nomináciu na prezidenta USA, pochybuje o ústavnej oprávnenosti svojho rivala Marca Rubia uchádzať sa o kreslo v Bielom dome.

22.02.2016 16:36
debata (5)
Republikánski prezidentskí kandidát zľava... Foto: Reuters, Jonathan Ernst
Ted Cruz, Donald Trump, Marco Rubio Republikánski prezidentskí kandidát zľava doprava: senátor Ted Cruz, megaloman Donal Trump, senátor Marco Rubio.

Rubio sa totiž narodil kubánskym prisťahovalcom, ktorí v tom čase ešte neboli americkými občanmi. To je podľa niektorých názorov prekážka jeho prezidentskej kandidatúry, hoci Rubio sa narodením v Miami stal zo zákona občanom Spojených štátov.

Trump na Twitteri zverejnil cudzí tweet, ktorý spochybňuje prezidentské nároky republikánov Teda Cruza aj Rubia. Sám realitný magnát Trump povedal, že nevie, či Rubio môže kandidovať.

„Aby som bol úprimný, tomu som sa zatiaľ vôbec nevenoval. Ale niekto povedal, že nie je (oprávnený). Ja som to retweetol. Mám 14 miliónov ľudí na Twitteri, Facebooku a Instagrame a retweetujú rôzne veci. Začíname s dialógom a je to veľmi zaujímavé,“ povedal Trump v relácii televíznej stanice ABC.

„Je to stále rovnaká schéma,“ uviedol v reakcii na Trumpovo vyjadrenia Rubio. „Je to hra, ktorú hrá. Hovorí veci, ktoré sú šokujúce, takže vyburcuje médiá, ktoré o tom informujú. A potom už nikto iný nedostane v médiách priestor k čomukoľvek inému,“ dodal.

Trump už skôr zaútočil na Cruza s tým, že je to Kanaďan, pretože sa narodil v Kanade, takže sa nemôže o prezidentské kreslo uchádzať. Cruz toto obvinenie odmietol s tým, že hoci sa skutočne narodil mimo USA, je rodeným Američanom po svojej matke. Cruzov otec Rafael sa narodil na Kube a v čase Tedovho narodenia získal kanadské občianstvo. Od roku 2005 je naturalizovaným občanom USA.

Rozdiel medzi občianstvom, ktoré človek získa vďaka narodeniu, a občianstvom, ktoré sa človeku prideľuje, je v Spojených štátoch zásadné. Podľa americkej ústavy sa prezidentom môže stať iba rodený Američan. Základný zákon krajiny však termín „rodený“ nespresňuje, takže niektorí tradicionalisti trvajú na tom, že rodený znamená narodený na území USA.

V minulosti čelil podobným pochybnostiam napríklad republikánsky senátor John McCain, ktorý v roku 2008 získal stranícku nomináciu a kandidoval proti súčasnému prezidentovi Barackovi Obamovi. Fakt, že sa narodil americkým rodičom v Paname, pre neho nakoniec prekážkou nebol.

Spochybňovalo sa aj občianstvo terajšieho prezidenta Obamu, pretože sa podľa niektorých kritikov nenarodil na Havaji, ako udáva jeho rodný list, ale v Keni, odkiaľ pochádzal jeho otec.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #občianstvo #Donald Trump #Marco Rubio #americké prezidentské voľby