Právnici požiadali o zrušenie zatykača na Assangea

Právni zástupcovia zakladateľa projektu WikiLeaks Juliana Assangea požiadali orgány vo Švédsku o zrušenie zatykača vydaného na jeho osobu v súvislosti s údajnými sexuálnymi zločinmi.

22.02.2016 22:27
Assange Foto: ,
Julian Assange.
debata (1)

Informoval o tom v pondelok okresný súd v Štokholme, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP. Assangeovi právnici takto postupujú po vydaní stanoviska ľudskoprávnych expertov OSN, ktorí začiatkom februára potvrdili, že jeho niekoľkoročné ukrývanie sa pred stíhaním na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne predstavuje zo strany Británie a Švédska svojvoľné zadržiavanie. Hovorkyňa štokholmského okresného súdu Camilla Murrayová vyhlásila, že sudcovia sa žiadosťou o zrušenie zatykača nebudú zaoberať, keďže nebola podaná správnym spôsobom. Žiadosť podali za Assangea jeho dvaja švédski právni zástupcovia.

Štyridsaťštyriročný Assange sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol zatknutiu a vydaniu do Švédska, kde ho naďalej plánujú vypočúvať vo veci znásilnenia, ktorého sa údajne v tejto krajine dopustil v roku 2010. Aktivista a publicista austrálskeho pôvodu, ktorý sa preslávil zverejňovaním amerických tajných dokumentov, sa totiž obáva, že by ho následne vydali do USA.

Švédsko i Británia odmietli závery expertov OSN, podľa ktorých by mali Assangeovi umožniť voľný pohyb a odškodniť ho za to, že nemohol odcestovať z Londýna po tom, ako mu Ekvádor poskytol azyl.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange