Expert: V únii bude stále viac rozdielov

"Keď sa všetci euroskeptici spoja, britského premiéra Davida Camerona čakajú v referendovej kampani ťažké časy,“ povedal pre Pravdu politológ Benjamin Leruth z Kentskej univerzity. Londýnu sa minulý týždeň podarilo vyrokovať dohodu o podmienkach zotrvania Británie v Európskej únii. Osud krajiny v EÚ však spečatí až referendum 23. júna.

23.02.2016 09:03
david cameron, donald tusk, Foto:
Britský premiér David Cameron (vľavo) s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.
debata (23)

Oslabí či posilní dohoda s Britániou Európsku úniu?
Neznamená to, že EÚ je slabšia. Bolo by však nesprávne povedať, že sa stala silnejšou. Odkedy sa k nej pridala Británia, jej postavenie bolo vždy do istej miery špeciálne. V roku 1975 krajina súhlasila so vstupom do vtedajších Európskych spoločenstiev. Za bolo 67 percent Britov.

V 90. rokoch si Londýn vyrokoval rôzne výnimky z politík EÚ. Podobne ako Dánsko, Írsko či Švédsko. Technicky sa vyjadrenie, že budeme mať stále bližšiu úniu, nikdy na Britániu nevzťahovalo. V skutočnosti si myslím, že žijeme v časoch, keď budeme mať v EÚ stále viac rozdielov. Nemusí to však znamenať, že budeme slabší.

Prečo?
Koncept únie rozdielov v kontraste s projektom stále užšej únie znamená, že EÚ si uvedomuje, že je potrebné brať do úvahy politické a sociálno-ekonomické pomery niektorých krajín. Len tak môžeme efektívne spolupracovať. Umožnenie určitej flexibility môže viesť k tomu, že rozhodovanie bude na úrovni EÚ hladšie.

Musí sa zachovať rovnováha medzi potrebami štátov a základnými princípmi únie. Rozdielny prístup môže viesť k tomu, že sa vyhneme politickým patom, ako to bolo na začiatku 90. rokov v súvislosti s Maastrichtskou zmluvou (dohoda viedla k vytvoreniu EÚ, poz. red.).

Niektoré prvky európskej integrácie nemusia sedieť všetkým štátom. Najmä keď hovoríme o krajinách so silnou euroskeptickou tradíciou. Čo je aj Británia. Z čisto politickej perspektívy sa dá tiež povedať, že ak uznáme, že niektoré krajiny je možné vnímať rozdielne, tak tým aj bojujeme s demokratickým deficitom v rámci EÚ.

Ako sa skonči v Británii referendum o zotrvaní krajiny v EÚ?
Premiér David Cameron získal lepšiu dohodu, ako boli pôvodné návrhy predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Núdzová brzda na obmedzenie sociálnych benefitov na sedem rokov je pomerne ústretová. Aj potvrdenie, že Británia je mimo konceptu stále užšej únie, potvrdzuje istú výnimočnosť Londýna.

Neznamená to však, že tábor tých, čo chcú v EÚ zostať, to bude mať ľahké. Cameron označil dohodu za to najlepšie, čo sa dalo pre Britániu dosiahnuť. Keď sa však všetci euroskeptici spoja, premiéra čakajú v referendovej kampani ťažké časy.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit