Nemecko protestuje v 17 krajinách, nechcú prijať späť utečencov

Nemecko poslalo diplomatické protesty 17 krajinám, ktoré odmietajú prijímať späť svojich občanov, ktorí neuspeli so žiadosťou o azyl.

23.02.2016 11:54
EUROPE-MIGRANTS/GERMANY Foto: ,
Rad migrantov čakajúcich na registračný proces v Berlíne.
debata (40)

S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informoval denník Die Welt. Zástupcovia vlády už skôr hrozili, že ak sa štáty budú zdráhať prijímať späť utečencov, môže Nemecko obmedziť výšku rozvojovej pomoci, ktorú im vypláca.

Takzvané demarše, teda dôrazné diplomatické protesty, poslalo Nemecko podľa zdrojov Die Welt „mimoriadne problematickým štátom“ z Afriky a z Ázie. Sú medzi nimi napríklad Maroko, Alžírsko a Tunisko, ktoré vláda tento rok zaradila na zoznam bezpečných krajín, čím prakticky znemožnila ich občanom získať azyl. Protesty však smerovali okrem iného aj do Egypta, Nigérie, Pakistanu či Indie.

V Nemecku sa v súčasnosti zdržiava približne 200 000 utečencov, ktorí nedostali azyl a podľa zákona by mali krajinu opustiť. Podľa nemeckých úradov však títo ľudia spravidla zničia svoje pasy, aby ich nemohlo Nemecko odoslať lietadlom preč z krajiny. Pre vystavenie náhradných dokladov je potrebné, aby s nemeckými úradmi spolupracovala aj krajina, odkiaľ utečenec pochádza. V mnohých prípadoch však táto spolupráca chýba.

Nemecko vyzýva zamietnutých žiadateľov o azyl, aby krajinu opustili dobrovoľne. Vlani to však urobilo len zhruba 21 000 z nich.

Nemecká vláda zatiaľ ešte neoznačila za svoju oficiálnu politiku, že bude krajinám, ktoré sa zdráhajú prijať späť svojich občanov, krátiť rozvojovú pomoc. Pribúdajú však hlasy, ktoré taký posun požadujú.

Ako posledný sa zatiaľ pre obmedzenie pomoci vyslovil vicekancelár Sigmar Gabriel. Podľa neho je neprijateľné, aby iné krajiny prijímali od Nemecka peniaze, no zriekli sa svojich občanov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Nemecko #Sigmar Gabriel #utečenecká kríza #zoznam bezpečných krajín