Podľa Steinmeiera Ukrajina potrebuje politickú stabilizáciu

Ukrajina potrebuje politickú stabilizáciu a nemala by poľaviť v reformách, vyhlásil v utorok nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v Kyjeve, kam zavítal so svojím francúzskym kolegom Jeanom-Marcom Ayraultom.

23.02.2016 14:07
Ukraine Germany France Foto: ,
Steinmeier (vpravo) a Ayrault (vľavo) sa stretli aj s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom (v strede).
debata (31)

„Na Ukrajine prebieha rivalita ohľadne toho správneho politického kurzu. Veľmi úzko sledujeme túto rivalitu. Spôsobuje v Európe obavy, pretože Ukrajina sa borí s vážnymi problémami,“ povedal Steinmeier na spoločnej tlačovej konferencii s ministrami zahraničných vecí Ukrajiny i Francúzska.

Európa sa obáva, že „situácia v ukrajinskej politike vyzerá ako búrka“, ale dúfa, že politické sily nezídu z cesty reforiem", uviedol šéf nemeckej diplomacie, ktorého citovala agentúra Interfax-Ukrajina.

Porošenka znepokojuje narúšanie prímeria proruskými separatistami

Steinmeier a Ayrault sa stretli aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. "Diskutovali o situácii na východe Ukrajiny a plnení minských dohôd. Prezident Porošenko vyjadril znepokojenie nad početnými prípadmi porušenia režimu prímeria Ruskom podporovanými militantmi a nad tým, že používajú zakázané zbrane.

Účastníci rozhovoru zdôraznili potrebu politickej vôle zo strany Ruska na zastavenie ostreľovania," citovala agentúra Ukrinform z vyhlásenia kancelárie ukrajinskej hlavy štátu.

Porošenko na schôdzke hovoril aj o dôležitosti prístupu Špeciálnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do všetkých oblastí, ktoré majú pod kontrolou separatisti, vrátane ukrajinsko-ruských hraníc. Trojica diskutovala taktiež o možnosti nasadenia medzinárodnej misie do Donbasu ako dôležitom predpoklade pre konanie miestnych volieb podľa ukrajinských zákonov a princípov OBSE.

Ukrajinská vláda ešte neschválila zákon umožňujúci voľby na východe krajiny

Ako poznamenala agentúra AP, ukrajinská vláda ešte neschválila zákon, ktorý by umožnil voľby na východe krajiny, čo je súčasťou dohody o prímerí. Západné vlády taktiež znepokojuje skutočnosť, že snahy ukrajinských orgánov bojovať so zakorenenou korupciou sú kŕčovité.

Steinmeier a Ayrault sa stretli aj s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. Šéf nemeckej diplomacie na schôdzke povedal, že Európska únia je pripravená podporiť Ukrajinu, ak miestne vedenie zaistí stabilitu. Steinmeier vyjadril nádej, že ukrajinský parlament prijal potrebné rozhodnutia na zaistenie stability, čo „je predpokladom pre nasledujúcu cestu reforiem“.

Francúzsko a Nemecko spolupracujú spoločne s Ruskou federáciou a Ukrajinou na realizácii minských mierových dohôd v praxi. Najbližšie stretnutie ministrov zahraničných vecí spomínaných štyroch krajín by sa malo uskutočniť 3. marca v Paríži.

Steinmeier kritizoval meškanie prác na novej ústave

Steinmeier ešte v pondelok podčiarkol, že vzhľadom na turbulencie na ukrajinskej vnútropolitickej scéne je najvyšší čas rokovať priamo s najdôležitejšími aktérmi tamojšej politiky. Kriticky sa vyjadril o značnom meškaní prác na novej ukrajinskej ústave, ako aj novom volebnom zákone. Súčasne vyzval Kyjev, aby v plnom rozsahu realizoval obsah dohôd z Minska.

Ukrajinské médiá predtým informovali, že Steinmeiera a Ayraulta čaká aj stretnutie s ukrajinskou expremiérkou Julijou Tymošenkovou. Ministri zavítali na Ukrajinu po tom, ako sa ocitla v politickej kríze. Po odchode strany Svojpomoc z koalície vo štvrtok minulý týždeň prišla prozápadná ukrajinská vláda v parlamente o väčšinu.

Rovnaké rozhodnutie totiž prijala deň predtým aj strana Vlasť expremiérky Tymošenkovej a vlani v septembri aj Radikálna strana. Vládnuca koalícia má teraz v parlamente len 217 poslancov, čím sa de facto stala nefunkčnou. Zo zákona vyplýva, že ak sa koalícia v parlamente rozpadne, do mesiaca musí byť vytvorená nová väčšina.

V opačnom prípade prezident parlament rozpustí a vypíše predčasné parlamentné voľby. Súčasná parlamentná kríza na Ukrajine je dôsledkom hlasovania o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka v utorok minulý týždeň.

Ukrajinský parlament totiž pomerne prekvapujúco neschválil uznesenie o vyslovení nedôvery, takže Jaceňukov kabinet bude pokračovať v práci. Poslanci však vyjadrili nespokojnosť s prácou ministrov počas uplynulého roka.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Frank-Walter Steinmeier #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Jean-Marc Ayrault