WikiLeaks: USA odpočúvali Merkelovú viac, ako sa myslelo

Americká spravodajská služba NSA odpočúvala nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a ďalších vrcholných politikov viac, ako sa doteraz myslelo.

23.02.2016 21:16
NSA, USA, Amerika, Washington Foto: ,
Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA).
debata (104)

Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil server WikiLeaks. NSA pred rokmi sledovala napríklad aj rozhovory Merkelovej s generálnym tajomníkom Pan Ki-munom, vtedajším francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a talianskym premiérom Silviom Berlusconim. Agentúra Reuters v utorok informovala, že Taliansko si kvôli odpočúvaniu predvolalo amerického veľvyslanca v krajine.

Server Wikileaks zverejnil okrem iného ďalší tajný protokol Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), podľa ktorého šéf OSN v rozhovore s kancelárkou v decembri 2008 chválil úsilie Merkelovej v boji proti zmene klímy a jej presvedčovaciu prácu voči kolegom z Európskej únie. Pan Ki-mun povedal, že svet v tejto otázke od EÚ očakáva udržanie vedúcej úlohy. Bez jej impulzov vraj bude ťažké na nadchádzajúcich klimatických konferenciách urobiť pokrok. Merkelová podľa protokolu vyjadrila optimizmus, že pokrok sa dosiahne na nadchádzajúcom summite EÚ.

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange k tomu poznamenal, že rozhovory boli odpočúvané krajinou, ktorá chce chrániť svoje najväčšie ropné firmy. „Zaujímavá bude reakcia OSN, pretože keď môže byť bez následkov zameraný generálny tajomník, je v nebezpečenstve každý – od vodcu štátu až po METAR,“ povedal Assange.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung a tiež stanice NDR a WDR vlani s odvolaním na dokumenty Wikileaks informovali, že NSA po desaťročia odpočúvala spolkového kancelára. Týkalo sa to vraj aj kancelárov pred nástupom Merkelovej. V roku 2013 vyšli najavo informácie o tom, že NSA leta odpočúvala mobilný telefón Merkelovej.

Aj o nových dokumentoch WikiLeaks informovala trojica nemeckých médií ako prvá – krátko predtým, ako ich platforma Wikileaks sama umiestnila na internet.

V nových dokumentoch je reč aj o tajných rokovaniach medzi japonskými a európskymi obchodnými partnermi o diplomatickom napätí medzi Izraelom a USA a tiež o spomínanom stretnutí Merkelovej, Sarkozyho a Berlusconiho.

V októbri 2011 Merkelová a Sarkozy Berlusconimu vytýkali zadlženosť jeho krajiny. Tón rozhovoru bol podľa uniknutého dokumentu „veľmi ostrý“.

Talianske ministerstvo zahraničia si predvolalo amerického veľvyslanca v Ríme Johna Phillipsa, aby vysvetlil informáciu o odpočúvaní rozhovorov Berlusconiho. Politici Berlusconiho strany Forza Italia požadujú vytvorenie parlamentnej vyšetrovacej komisie k odpočúvacej kau­ze.

Podľa WikiLeaks boli „napichnuté“ tiež telefonáty vysoko postavených pracovníkov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Nemecké médiá už skôr informovali, že NSA odpočúvala kancelárku, ministerstvá hospodárstva a financií, ale aj súčasného ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera.

Začiatkom minulého júla vyšlo vďaka informáciám WiliLeaks najavo, že NSA sa zaujímala najmä o menovú a obchodnú politiku Nemecka. Pritom počiatky monitorovania komunikácie vedúcich vládnych činiteľov siahali až do obdobia vlády Helmuta Kohla, ktorý stál na čele kabinetu v 80. a 90. rokoch.

Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov. Veľký rozruch spôsobil v roku 2010, keď sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku či v Afganistane. WikiLeaks zverejnil štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie od roku 1966 až do februára 2010. Okrem iného obsahujú dôvernú komunikáciu viac ako 270 zastupiteľských úradov USA po celom svete.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Nemecko #NSA #Angela Merkelová