Dohodli prímerie, ale otázniky ostávajú

Na dohodu musia byť minimálne dvaja. Platí to aj v súvislosti s prímerím v Sýrii naplánovanom na sobotu. Dohodli sa na ňom USA a Rusko. Ibaže v tomto konkrétnom prípade aktérov musí byť viac.

24.02.2016 09:18
Vladimir Putin, Barack Obama Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a americký líder Barack Obama sa dohodli na vyhlásení prímeria v Sýrii.
debata (16)

Okrem vlády v Damasku a sýrskych Kurdov aj tzv. umiernená opozícia kritizujúca prezidenta Bašára Asada. Zatiaľ súhlasia aspoň verbálne. Sýrska opozícia má však nejaké výhrady a má ich aj Damask.

„Súhlasíme s prímerím. O tom, na aké oblasti a skupiny sa bude vzťahovať, však rozhodneme v rámci koordinácie s Ruskom,“ konštatuje sa v utorkovom stanovisku Damasku s tým, že je potrebné uzavrieť hranice a zastaviť zahraničnú pomoc ozbrojeným islamským teroristickým skupinám, aby prímerie nemohli využiť na posilnenie a preskupenie. A tu kdesi treba hľadať napríklad dôvod tureckej nervozity a adekvátnej reakcie na očakávané prímerie. Hlavne na potrebné hermetické uzavretie hranice zo sýrskej strany. A aby bola Ankara v „politickej línii“ väčšiny svetovej verejnosti, nezabudla na okraj spomenúť aj IŠ.

„Rusko, Sýria a Američanmi podporované oddiely kurdských milícií chcú vytvoriť pás teroru na sýrsko-tureckej hranici. Cieľom zmienených strán je vytvoriť štruktúru teroru zostavenú zo skupiny IŠ a kurdských milícií v severnej Sýrii. Turecko si je vedomé týchto hier… a nedovolí to,“ nechal sa už počuť turecký premiér Ahmet Davutoglu. Za negatívnou tureckou reakciou vidí odborník na problematiku Blízkeho východu Jevgenij Satanovskij hlavne škrt cez rozpočet v tureckých plánoch začať pozemnú operáciu na sýrskom území.

„Dohoda o prímerí v tomto smere znehodnotila argumentáciu Ankary,“ povedal Satanovskij v rozhovore pre televíziu TCH. Zároveň upozornil, že sa treba pripraviť na prípadné ďalšie turecké provokácie. Mohli by tak ďalej prilievať olej do ohňa stále ešte nezažehnaného päťročného sýrskeho konfliktu. Mnohí analytici sú preto skeptickí v súvislosti s možným pozitívnym obratom. Napríklad denník The New York Times upozorňuje na dni, ktoré ostávajú do soboty.

„Za ten čas môžu sýrske jednotky podporované Rusmi ešte viac bombardovať Aleppo, ako aj okolie mesta Idlíb, kde sú islamskí ozbrojenci z frontu An-Nusra,“ špekulujú noviny a v tejto súvislosti vraj zodpovednosť padá aj na USA. A zatiaľ, podľa agentúry Al Masdar, sa islamskí teroristi z frontu An-Nusra pokúsili v utorok opätovne získať kontrolu nad jedinou dopravnou spojnicou s mestom Aleppo. Damask ňou zásobuje civilistov aj armádu potravinami a palivom.

Britská BBC napriek všetkým úskaliam plnenia podmienok prímeria priznáva, že ruský vojenský zásah zmenil pravidlá hry. „Nielenže to prinútilo Západ sadnúť si s Ruskom a jeho prezidentom Putinom za rokovací stôl, ale aj priznať, že je hlavným svetovým hráčom,“ konštatuje britský spravodajský portál. Zároveň pripomína, že „Rusi chápu americkú a európsku snahu ukončiť konflikt, rovnako vedia aj o kríze so sýrskymi utečencami, ktorá tlačí na úniu“.

Dohoda o prímerí

Prímerie z americko-ruskej diplomatickej dielne, ktoré sa nevzťahuje na islamských teroristov z tzv. Islamského štátu a frontu An-Nusra, by malo začať platiť v sobotu o 0.00 sýrskeho času (v piatok 23. SEČ). Bojujúce strany ešte predtým musia oznámiť Rusku alebo USA, že súhlasia s podmienkami prímeria. Majú na to čas do piatkového poludnia (11. SEČ).

Výroky o prímerí v Sýrii

„Dosiahnuť úspech v politickom urovnaní v Sýrii je možné iba okamžitým prímerím, ktoré budú dodržiavať všetky strany konfliktu.“
Nabíl al-Arabí, generálny tajomník Ligy arabský štátov

„Prímerie skrýva aj skryté fakty, ktorých je viac ako dosť. Počnúc otvorenou kurdskou otázkou až po neschopnosť USA kontrolovať všetky oddiely tzv. umiernenej opozície v záujme dodržiavania prímeria. V neposlednom rade sú tu radikáli frontu An-Nusra, ktorí sotva budú sedieť so založenými rukami.“
Ilja Kramnik, politológ

„Prímerie v Sýrii bude víťazstvom ruskej diplomacie. Dokument umožňuje likvidáciu všetkých teroristov a uzavretie mierových dohôd so všetkými, ktorí o to stoja. A kto nechce, nuž čo s ním? Uvidíme. Hlavný problém je vždy pozemský: dobrý dokument ešte neznamená, že ho vždy možno realizovať v živote.“
Jevgenij Satanovskij, odborník na problematiku Blízkeho východu

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #mier #Bašár al-Asad #sýrska opozícia #sýrski kurdi #sýrska vláda