Rakúska ministerka: Znížiť počet migrantov je 'otázka prežitia EÚ'

Rakúsko chce zastaviť príliv utečencov do Európy. Vyhlásila to rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová vo Viedni, kde Rakúsko rokovalo o probléme migrácie s balkánskymi štátmi.

24.02.2016 10:44 , aktualizované: 16:24
balkánska trasa, balkánska cesta, migranti,... Foto: ,
Rakúsko chce zastaviť príliv utečencov do Európy.
debata (15)

Proti schôdzke protestovalo Grécko, ktoré nepozvali, hoci sa konfrontuje s najväčším prílivom utečencov.

„Je dôležité a nutné zastaviť príliv migrantov cez Balkán,“ povedala rakúska ministerka novinárom vo Viedni. „Potrebujeme opatrenia, ktoré zavedieme spoločne s balkánskymi štátmi,“ dodala Miklová-Leitnerová s tým. Dúfa, že opatrenia, ktoré nedávno prijalo Rakúsko, vyvolajú v migračnej politike „reťazovú reakciu rozumu“.

Rokovania vo Viedni sa zúčastnilo Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Macedónsko, Čierna Hora a Srbsko.

Účastníci schôdzky sa podľa agentúry DPA, okrem iného, dohodli na vysielaní policajtov do obzvlášť postihnutých pohraničných oblastí a na zjednotení kritérií pre odmietanie utečencov a ich registráciu.

Prax, keď štáty nechali bez problémov prejsť migrantov cez svoje územie do susednej krajiny, musí skončiť, uviedol rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. „Rakúsko je skrátka preťažené,“ dodal s tým, že pokiaľ nebude fungovať európske riešenie, musia štáty migračnú krízu riešiť na národnej a regionálnej úrovni.

Cieľom schôdzky bolo podľa nemeckej ministersky vnútra okrem iného vytvoriť tlak na ministrov vnútra krajín Európskej únie, ktorí sa stretnú v Bruseli vo štvrtok. Na programe majú návrhy týkajúce sa kontrol občanov únie na vonkajších hraniciach EÚ alebo vzniku spoločnej Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

Znížiť počet migrantov prichádzajúcich do Európy je podľa rakúskej ministerky „otázkou prežitia Európskej únie“. V prípade, že by sa to nepodarilo, hrozí podľa nej zosilnenie nacionalizmu v európskych krajinách.

Nepozvať Grécko je prejavom nepriateľského aktu

Krajiny, ktoré sa stretnutia zúčastnili, sa okrem iného dohodli na „plnej podpore Macedónska“. Rakúsko napríklad pošle na grécko-macedónsku hranicu dvadsať policajtov. Macedónsku poslalo svojich policajtov tiež Slovensko – teraz ich tam slúži 25.

Grécko na konferenciu nepozvali, čo rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz zdôvodňoval tým, že Atény vraj už dali jasne najavo, že nemajú záujem na znižovaní prílivu migrantov. Naopak, podľa neho chcú len pokračovať v ich posielaní ďalej do Európy, konkrétne teraz do Macedónska.

Atény kritizovali Macedónsko za jeho nedeľňajšie opatrenie, keď uzavrelo hranice s Gréckom pre utečencov z Afganistanu. Migrantov z Iraku a Sýrie púšťa len na platné doklady, ktoré im vydali v ich krajinách.

Šéf gréckej diplomacie Nikos Kotzias označil nepozvanie Atén na viedenskú schôdzku za „nepriateľský akt“. Atény sa okrem iného obávajú, že uzavretie macedónsko-gréckej hranice pre migrantov by mohlo mať za následok neúnosné hromadenie utečencov v Grécku.

„Je to ďalšia iniciatíva mimo inštitúcie, ktorá narušuje literu a ducha zmlúv Európskej únie a medzinárodného práva o utečencoch,“ povedal Kotzias.

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas uviedol, že Rakúsko zjavne ovládla panika a že sa snaží uzatvárať spojenectvo s ďalšími krajinami. Macedónske rozhodnutie uzavrieť hranicu pre niektorých migrantov prirovnal k „puču“.

Rakúšania minulý týždeň obmedzili príliv migrantov do svojej krajiny, keď denne prijímajú na hraniciach len 80 žiadateľov o azyl a cez rakúske územie púšťajú ďalej iba 3 200 utečencov. Zato si Viedeň vyslúžila kritiku najmä z Nemecka, ale aj od Európskej komisie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Balkán #utečenecká kríza #Johanna Miklová-Leitnerová