Palestínčania vraj žijú v izraelskom väzení v neľudských podmienkach

Zo správy dvoch izraelských ľudskoprávnych organizácií vyplýva, že desiatky Palestínčanov, ktorých zadržiavajú v jednom z izraelských väzení, musia žiť v neľudských podmienkach hraničiacich s mučením.

24.02.2016 11:41
debata (28)

Informovala o tom agentúra AP. Správa organizácií Becelem a HaMoked obsahuje 116 výpovedí Palestínčanov, ktorých zadržiavali vo väzení riadenom izraelskou vnútornou bezpečnostnou službou Šin Bet. Podľa správy Palestínčanov umiestňujú do malých, zapáchajúcich ciel a neraz ich držia v izolácii.

Palestínski väzni vo svojich výpovediach tiež uvádzajú, že ich často vystavujú extrémnemu teplu alebo chladu, priväzujú ich ku stoličkám alebo im na celé dni a týždne odopierajú prístup k sprchám.

Podľa oboch ľudskoprávnych organizácií takéto podmienky možno označiť za „neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, ktoré niekedy hraničí s mučením“.

Správa organizácií Becelem a HaMoked prišla v čase, keď sú takmer na dennom poriadku rôzne útoky Palestínčanov. Či už ide o napadnutie nožom, streľbu alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí. Za päť mesiacov si konflikt vyžiadal životy 27 Izraelčanov a jedného amerického študenta.

Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo zároveň o život najmenej 166 Palestínčanov, pričom väčšina z nich bola podľa Izraela v pozícii útočníka. Ostatní zahynuli pri potýčkach s izraelskými vojakmi.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #väzenie #mučenie #neľudské podmienky