Po debatách o odchode Británie z EÚ sa začína hovoriť o czexite

S kampaňou o vystúpení Británie z Európskej únie prichádza debata o možnej "výstupnej" epidémii, ktorá sa začne šíriť úniou. Európska tlač reagovala na utorkový výrok českého premiéra Bohuslava Sobotku o tom, že diskusiu o vystúpení možno v budúcnosti očakávať aj v Česku, ak sa Británia rozhodne z únie vystúpiť. Pre českú verziu sa už preto v médiách začal používať pojem czexit, po vzore výrazu brexit používaného pre prípadné vystúpenie Británie.

24.02.2016 12:31
debata (92)

Výsledok júnového referenda, v ktorom sa Briti vyslovia k zotrvaniu v únii, ovplyvní nielen súčasné členské krajiny, ale aj tie, ktoré sa o členstvo ešte len usilujú. Srbský premiér Aleksandar Vučić povedal, že členstvo v únii už pre balkánske štáty nie je „tak veľkým snom ako predtým“. Prístupové rozhovory so Srbskom sa začali vlani, Belehrad považuje za možný termín vstupu rok 2020. Srbský denník Blic o czeksite píše v článku s názvom Česko by mohlo vystúpiť z EÚ, keď to urobí Británia.

Britský The Daily Telegraph si všíma minuloročný prieskum, podľa ktorého tri pätiny Čechov nie sú spokojné s členstvom v EÚ a 62 percent by ich v prípadnom referende hlasovalo proti členstvu v EÚ. Denník tiež píše, že kvôli brexitu, migračnej kríze aj kvôli problémom eura bude tento rok v Bruseli rušný a začína byť jasné, že plne federalizovaná Európa je nedosiahnuteľná. Panujú obavy, že britský premiér David Cameron vypísaním referenda spúšťa lavínu referend, ku ktorým sa uchýlia ďalší politici, aby vyťažili z Bruselu špeciálne podmienky, čo úniu rozbije na kusy.

„Únia stráca čarovnú silu. Áno, chceme sa k nej pripojiť, ale nie je to už ten veľký sen, ako tomu bolo v minulosti. Keď ľudia vidia, že najmenej 50 percent občanov Británie si praje vystúpenie z únie, verejnosť to ovplyvní,“ povedal Vučić. Okrem Srbska o členstvo stojí Čierna Hora, Kosovo, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Turecko a Macedónsko.

Francúzsky denník Les Echos píše, že je paradoxom, že sa chce cestou Británie vydať práve Česká republika, ktorá bola medzi hlavnými oponentmi ustupovania Cameronovi v protiimigračných opatreniach. Denník pripomína, že ČR spolu s Poľskom, Maďarskom a Slovenskom rozhodne odmieta európsku stratégiu v migračnej kríze, nechce utečencom otvoriť dvere, a to živí protiúnijné nálady.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #Veľká Británia