Počet zástancov a odporcov členstva Británie v EÚ je vyrovnaný

Prvý prieskum medzi britskými voličmi od uzavretia dohody medzi Britániou a Európskou úniou ukazuje, že Briti sú ohľadom zotrvania alebo odchodu krajiny z únie rozdelení zhruba na polovicu. Na svojom webe to uviedol britský denník The Times. O členstvo Británie rozhodnú Briti v júnovom referende.

24.02.2016 13:16
debata (3)

Podľa ankety ústavu YouGov, ktorého výsledky The Times zverejnil, je teraz pre odchod z EÚ 38 percent obyvateľov, zatiaľ čo 37 percent chce členstvo zachovať. Zvyšných 25 percent respondentov uviedlo, že sa doteraz nerozhodlo, alebo že sa hlasovania nezúčastní.

Snaha britského premiéra Davida Camerona zamerať pozornosť na hrozbu, akú by podľa neho predstavoval odchod z EÚ pre bezpečnosť a ekonomiku krajiny, sa zdá byť úspešná, domnieva sa denník. Od piatka, keď premiér s úniou uzavrel dohodu o reformách, podľa The Times prudko klesol počet prívržencov odchodu.

V stredu Camerona a ďalších odporcov brexitu podporila skupina bývalých vysokých veliteľov britskej armády. V otvorenom liste, ktorý zverejnil portál denníka The Telegraph, 13 generálov a ďalších vysokých dôstojníkov zdôraznilo, že Británia by bola mimo únie menej bezpečná. Podľa nich musí zostať v EÚ, aby sa mohla dobre brániť súčasným bezpečnostným hrozbám.

„Dnešná Európa čelí sérii vážnych bezpečnostných výziev. Od nestability na Blízkom východe a silnejúceho Islamského štátu po návrat nacionalizmu a agresivity Ruska. Británia sa bude musieť týmto výzvam postaviť, nech je vnútri alebo mimo EÚ. V rámci EÚ sme však silnejší,“ stojí v liste niekdajších šéfov generálneho štábu a ďalších špičiek britských ozbrojených síl.

Cameron minulý týždeň zjednal dohodu s EÚ, ktorou podmieňuje svoju podporu zotrvania krajiny v únii. Dátum referenda stanovil na 23. júna a vyzval občanov, aby hlasovali proti brexitu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit