Prví obžalovaní z útokov v Kolíne dostali podmienečné tresty

Prví obžalovaní, ktorí stáli pred nemeckým súdom kvôli útokom v Kolíne nad Rýnom v noci na Nový rok, dostali podmienečné tresty. Žiadatelia o azyl zo severnej Afriky nečelili obžalobe zo sexuálneho násilia, ale z krádeží, informoval denník Kölner Stadt-Anzeiger.

24.02.2016 14:27 , aktualizované: 18:33
Kolín nad Rýnom, wanted, pútač, plagát Foto: ,
Pútače polície v arabčine a v nemčine ponúkajú odmenu vo výške desaťtisíc eur za informácie, ktoré sa týkajú osôb zapojených do útokov na ženy v Kolíne nad Rýnom počas Silvestra.
debata (32)

V Kolíne sa začali prvé dva procesy s obvinenými, a to v súvislosti s tohtoročnými silvestrovskými útokmi. Pri nich okrem iného muži obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali. Informovala o tom agentúra AP. Troch mužov zo severoafrických krajín, ktorí stáli pred súdom, obvinili z krádeže.

Kvôli incidentom zo silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom prijali vyše tisíc trestných oznámení, z toho vyše 400 kvôli činom sexuálnej povahy, a to vrátane znásilnenia.

Väčšina z podozrivých spadá podľa nedávneho vyjadrenia kolínskeho prokurátora Ulricha Bremera do všeobecnej kategórie utečenca. Medzi podozrivými je najviac Maročanov (asi tridsať) a skoro rovnaký počet Alžírčanov.

Pred súdom stál 23-ročný Maročan, obvinili ho z krádeže mobilného telefónu žene, ktorá fotografovala katedrálu. V druhom začatom procese čelia obvineniu z krádeže 22-ročný Tunisan a 18-ročný Maročan.

Polícia zatiaľ v súvislosti s kolínskymi útokmi identifikovala 75 podozrivých. Podľa policajného prezidenta Kolína Jürgena Mathiesa sa však zrejme nepodarí chytiť väčšinu mužov, ktorí sexuálne napádali ženy.

Mathies to povedal serveru BBC s tým, že mestský kamerový systém nie je dosť dobrý na to, aby sa z neho dali identifikovať sexuálne trestné činy. Vyšetrovatelia sa tak podľa neho musia spoliehať hlavne na výpovede svedkov a obetí.

Mathies nahradil vo funkcii kolínskeho policajného prezidenta Wolfganga Albersa, ktorého kvôli silvestrovským incidentom odvolali. Podľa oficiálnej správy, z ktorej citoval server BBC, sa kolínska polícia dopustila „vážnych chýb“ tým, že nepovolala posily, a tiež tým, ako o útokoch informovala verejnosť.

Podľa nemeckých médií kolínske policajné vedenie spočiatku zámerne zamlčalo informácie o tom, že medzi podozrivými z útokov sú aj migranti, pretože to považovalo za politicky chúlostivú tému.

Incidenty podobné tomu kolínskemu sa odohrali v menšej miere aj v ďalších nemeckých mestách. Následkom toho v Nemecku zosilnelo volanie po tvrdšom prístupe k migrantom, ktorí sa prehrešili proti zákonu. Vláda navrhla sprísnenie zákonov tak, aby bolo možné ľahšie vrátiť do krajiny pôvodu tých, ktorí sa v Nemecku dopustia trestného činu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #okradnutie #sexuálne obťažovanie #Kolín nad Rýnom