Tsipras hrozí blokovaním rozhodnutí EÚ kvôli migrácii

Za "hanbu" označil v stredu vo vystúpení v gréckom parlamente predseda tamojšej vlády Alexis Tsipras fakt, že sa v Rakúsku konala konferencia o azylovej politike z iniciatívy Viedne a za účasti deviatich balkánskych štátov v neprítomnosti predstaviteľov Grécka.

24.02.2016 21:37
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (17)

Ministri vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu sa na dnešnej konferencii vo Viedni zhodli na nevyhnutnosti okamžitého zredukovania počtu prichádzajúcich migrantov, a to pre bezpečnostné obavy, otázniky nad ich integráciou a nedostatočné prostriedky.

Grécko ústami svojho premiéra pohrozilo pokračujúcou blokádou politických rozhodnutí v Európskej únii až dovtedy, kým sa v praxi nebude realizovať dohodnuté rovnomerné prerozdelenie utečencov v rámci členských štátov.

Atény podľa jeho slov nebudú akceptovať, že jestvujú štáty, ktoré na strane jednej neprijmú ani jediného migranta a na strane druhej stavajú ploty. Hovorca gréckej vlády pre tlačovú agentúru DPA nedokázal konkretizovať, či sa Tsiprasova hrozba týka iba otázok utečeneckej politiky alebo akýchkoľvek politických tém EÚ.

Nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády podľa agentúry AP povedal, že Tsipras hovoril konkrétne o blokovaní záverov mimoriadneho summitu o migrácii, ktorý sa bude konať 7. marca.

Grécky premiér ešte pred vystúpením hovoril telefonicky s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou a v rozhovore kritizoval čiastočné uzavretie balkánskej trasy migrantov, ktoré vedie k „uväzneniu“ tisícov ľudí v jeho krajine.

Tsipras počas telefonického rozhovoru s Merkelovou vyjadril „veľkú nespokojnosť“ s niektorými štátmi za to, že nesplnili dohodnuté záväzky týkajúce sa utečeneckej krízy. Atény sú nahnevané, pretože ich vylúčili zo stretnutia zvolaného Rakúskom na dnes do Viedne, kde boli prítomné štáty na tzv. balkánskej trase migrantov.

Grécko má dlhú spoločnú námornú hranicu s Tureckom a jeho ostrovy sú v blízkosti tureckého pobrežia, preto je pre státisíce utečencov a migrantov hlavnou vstupnou bránou do Európy. Odtiaľ potom títo ľudia smerujú ďalej do prosperujúcejších európskych krajín.

Tsiprasov úrad uviedol, že premiér a nemecká kancelárka sa zhodli, že Grécko treba podporovať a že okamžite sa musí začať misia NATO vo východnej oblasti Egejského mora. Cieľom misie bude „rozbiť gangy pašerákov ľudí a zmenšiť prúdy migrantov“, dodal Tsiprasov úrad.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Alexis Tsipras #migračná kríza