Orbán: Brusel sľubuje Turecku niečo, čo nemôžeme dodržať

Peniaze a ústupky, ktoré Európska únia prisľúbila Turecku výmenou za to, že zabráni utečencom v ceste do Európy, sú len klamom. V rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Bild to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý požaduje dôraznú ochranu vonkajších hraníc európskeho bloku.

25.02.2016 09:49
debata (20)

„Pokorne prosíme pána (prezidenta Recepa Tayyipa) Erdogana o zabezpečenie našich vlastných hraníc výmenou za peniaze a sľuby, pretože ich sami chrániť nedokážeme,“ povedal Orbán. „Takto sa budúcnosť a bezpečnosť Európy stáva závislou na dobrej vôli Turecka,“ dodal.

Únijné krajiny sa tento mesiac dohodli na tom, že poskytnú Turecku tri miliardy eur na zlepšenie životných podmienok utečencov v krajine výmenou za to, že Ankara utečencom zabráni v masových cestách do Európy. EÚ, do ktorej v minulom roku prišlo vyše milióna žiadateľov o azyl, sa spolieha na to, že dohoda príliv utečencov zastaví. Migračný prúd zatiaľ neslabne.

Orbán je jedným z najhlasnejších kritikov utečeneckej politiky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je k prijímaniu utečencov ústretová. V stredu maďarská vláda rozhodla, že usporiada referendum o pláne únie prerozdeliť utečencov medzi členské krajiny podľa kvót.

„Brusel sľubuje Turkom niečo, čo nemôžeme alebo nechceme dodržať. Plán, ktorého cieľom je prijať stovky tisíc utečencov z Turecka a rozdeliť ich naprieč Európou, je ilúziou,“ uviedol Orbán s tým, že keby s tým Maďarsko súhlasilo, priviazali by ho v Budapešti k vlajkovému stožiaru. Orbán tiež vyhlásil, že tón, ktorý Berlín ako obhajca kvót používa, je strohý, hrubý a agresívny.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Orbán #utečenci #migračná kríza