NATO spresnilo podmienky svojej misie v Egejskom mori

Krajiny Severoatlantickej aliancie sa dohodli na podmienkach, za akých bude ďalej prebiehať námorná misia NATO proti pašovaniu migrantov v Egejskom mori. Išlo predovšetkým o prekonanie sporných otázok okolo využívania výsostných vôd Grécka a Turecka, uviedla agentúra Reuters.

25.02.2016 10:34
debata (25)

Ministri obrany NATO 11. februára rozhodli, že vojnové lode aliancie budú pomáhať Turecku a Grécku v boji proti sieťam, ktoré pašujú cez Egejské more utečencov do Európy. Krátko po rozhodnutí do oblasti vyplávala flotila NATO s cieľom hliadkovať a zbierať informácie. Objavili sa však operačné problémy, a to ohľadom vstupu do výsostných vôd Turecka a Grécka a osudu migrantov, ktorých lode na mori zachránia.

„Naše lode poskytnú informácie pobrežným hliadkam a ďalším úradom v Grécku a Turecku. To im pomôže byť efektívnejší pri boji proti sieťam nelegálneho pašovania (ľudí). Naši velitelia budú rozhodovať o miestach pôsobenia v spolupráci s Gréckom a Tureckom, v ktorých teritoriálnych vodách budú môcť operovať,“ uviedol vo vyhlásení šéf NATO Jens Stoltenberg.

„Keď zachránia ľudí, ktorí priplávali z Turecka, vrátia ich do Turecka,“ spresnil Stoltenberg po stredajšom rokovaní členských krajín v bruselskom sídle NATO.

Na základe medzinárodných dohôd majú námorné sily NATO povinnosť pomáhať všetkým plavidlám, ktoré sa ocitnú v ťažkostiach. Mnohé členské štáty aliancie sa obávali, že to pašeráci využijú a budú smerovať svoje často vratké plavidlá k vojnovým lodiam, aby migrantov zachránili a odviezli ako stroskotancov do Grécka.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #migranti #Egejské more