Nemeckí poslanci schválili sprísnenie azylových zákonov

Nemecký Spolkový snem schválil sprísnenie azylových zákonov. Nové pravidlá umožnia jednoduchšie vyhostenie utečencov, zrýchlia azylový proces s občanmi takzvaných bezpečných štátov a obmedzia možnosť spájania rodín utečencov. Opozičné strany Ľavica a Zelení označili sprísnenie zákonov za nehumánny krok, vládni poslanci však azylový balíček veľkou väčšinou podporili.

25.02.2016 12:19
debata (8)

Nemecko bude tvrdšie pristupovať k utečencom, ktorí sa snažia zatajiť svoju krajinu pôvodu alebo inak podvádzajú v azylovom konaní. Títo ľudia prídu o možnosť získať útočisko. Nemecko tiež bude vyhosťovať ľudí, ktorí sa dopustia zločinu a odsúdia ich na nepodmienečný trest väzenia.

Zrýchliť by sa malo aj azylové konanie pre občanov takzvaných bezpečných štátov. O udelení azylu pre nich bude možné rozhodnúť v priebehu dvoch týždňov, o prípadnom odvolaním v ďalšom týždni. Očakáva sa, že žiadatelia z bezpečných štátov budú môcť azyl získať len výnimočne, ak preukážu, že ich osobne tamojšia štátna moc prenasleduje.

Zjednoduší sa tiež možnosť vyhostenia utečencov, ktorí sú chorí. Doteraz bolo možné týchto utečencov vrátiť do krajiny pôvodu len v prípade, že tam bola zabezpečená lekárska starostlivosť na nemeckej úrovni, čo v úplnej väčšine prípadov nebolo naplnené. Teraz bude stačiť, aby lekárska starostlivosť v krajine pôvodu bola dostatočná pre zabezpečenie liečby utečenca.

Nemecko tiež na dva roky pozastaví spájanie rodín utečencov, ktorí sa do Nemecka dostali. Vláda však chce dávať rodinným príslušníkom úspešných žiadateľov o azyl prednosť pri zostavovaní kontingentov ľudí, ktorých by mala krajina v budúcnosti vyzdvihovať priamo z krízových oblastí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti #azylová politika