Zatváranie hraníc a ploty sú podľa komisára Rady Európy neúčinné

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks varoval európske štáty, že politikou uzatváranie hraníc pred utečencami, stavaním plotov a ďalšími krokmi sa dostávajú do začarovaného kruhu.

25.02.2016 22:01
debata (88)

Podľa komisára je táto politika kontraproduktívna, neúčinná, škodlivá a odporuje európskym normám pre ľudské práva. Problém podľa neho nemá rýchle riešenie a je potrebné hľadať strednodobé a dlhodobé východisko.

Muižnieks vo vyhlásení pripomenul dramatickú situáciu v Grécku, kde na ostrov Lesbos vlani dorazilo pol milióna utečencov a tento rok zatiaľ viac ako 50 000. Ďalšie tisíce utečencov uviazli na ceste cez západný Balkán, kde trpia v ťažkých podmienkach.

„Mnoho štátov zvažuje či vykonáva kontraproduktívnu politiku,“ uviedol komisár s tým, že tieto štáty stavajú ploty, obmedzujú výhody pre uchádzačov pre azyl, zhabú im majetok, nútia uchádzačov o azyl platiť za pobyt v prijímacích strediskách či vo väzbe, obmedzujú spájanie rodín a poskytujú uchádzačom o azyl len dočasné a neisté postavenie.

„Mnohé z týchto opatrení sú nielen v rozpore s európskymi normami ľudských práv, ale sú tiež škodlivé pre sociálnu súdržnosť a sú neúčinné. Namiesto aby týmto ľuďom pomohli, európske štáty sa púšťajú do pretekov v obmedzovaní migrantov, v rozpore so zásadou solidarity medzi štátmi a normami ľudských práv,“ zdôraznil.

Muižnieks upozornil, že neexistuje žiadny zázračný spôsob rýchleho vyriešenia zložitého problému. Európske štáty podľa neho vedia o širokej škále možností pre strednodobé a dlhodobé riešenie.

Svojou váhou by najprv mali prispieť k nájdeniu politického riešenia konfliktov v Sýrii, v Afganistane a v Iraku. Ďalej by mali premiestniť uchádzačov o azyl z Grécka a Talianska, presídliť ich z konfliktných oblastí a susedných krajinách.

Mali by tiež výrazne rozšíriť právny priestor, aby ľudia mohli prichádzať bezpečne a riadne, aby bolo možné zlučovanie rodín a udeľovanie humanitárnych víz. Štáty tiež musia prijať účinnú repatriačnú politiku umožňujúcu vracanie migrantov, ktorí nepotrebujú ochranu, bez toho aby ich odosielali tam, kde by neboli v bezpečí. Tiež by mali zvýšiť podporu pre úsilie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zabezpečiť základné potreby utečencom v oblasti konfliktu a okolia.

„Tieto opatrenia si vyžadujú politické vodcovstvo a značné zdroje,“ pripustil komisár. Upozornil však, že pokračovanie chaosu, susedské konflikty v dodržiavaní ľudských práv sú politicky, spoločensky a ekonomicky ešte nákladnejšie. „Už začíname platiť tento účet, ktorého výška rýchlo rastie,“ uzavrel.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Rada Európy #migračná kríza