USA predložili v OSN návrh rezolúcie o sankciách voči KĽDR

Spojené štáty predložili v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, ktorá ukladá voči Severnej Kórei bezprecedentné sankcie.

26.02.2016 08:00
debata (10)

Tie sú podľa americkej vyslankyne pri OSN Samanthy Powerovej zamerané na zamedzenie prístupu KĽDR k materiálom, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely.

Návrh rezolúcie vypracovaný USA a Čínou vznikol ako reakcia na jadrovú skúšku a odpálenie rakety dlhého doletu, ktoré Pchjongjang uskutočnil v uplynulých dvoch mesiacoch.

Rezolúcia vyzýva na povinné inšpekcie všetkého nákladu, ktorý prichádza do KĽDR, ako aj tovaru opúšťajúceho túto ázijskú krajinu. Predmetný návrh tiež zakazuje predaj ručných palných zbraní a inej konvenčnej výzbroje do Severnej Kórey. Obe tieto opatrenia sú bezprecedentné, informovala v noci nadnes agentúra DPA.

Rezolúcia ráta i s finančnými sankciami voči severokórejským bankám, ako aj so zákazom alebo obmedzením vývozu uhlia, železnej rudy, zlata, titánu a vzácnych minerálov z KĽDR. Krajiny sveta by mali zase zákaz predávať Pchjongjangu letecké palivo vrátane raketových pohonných hmôt, uvádza sa v návrhu rezolúcie.

„Tieto sankcie – ak sa prijmú – vyšlú jasnú a rozhodnú správu režimu v KĽDR, že svet nebude akceptovať jeho vyzbrojovanie a za svoje kroky bude niesť zodpovednosť,“ vyhlásila Powerová. Dodala, že tieto opatrenia obmedzia schopnosť Pchjongjangu vyčleniť prostriedky na ďalší vývoj jadrových a balistických zbraní.

Powerová však zdôraznila, že predložená rezolúcia berie ohľad na bežný severokórejský ľud „trpiaci pod jedným z najbrutálnejších režimov sveta“ a sústreďuje sa na tamojšiu vládnu elitu. Tá podľa vyslankyne vždy uprednostňovala jadrový a balistický program pred potrebami vlastného obyvateľstva.

Hlasovanie o prijatí návrhu rezolúcie sa predpokladá počas nastávajúceho víkendu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #sankcie #Bezpečnostná rada OSN