Rubio a Cruz sa pustili do Trumpa kvôli migrácii

Súperi v boji o republikánsku nomináciu do súboja o úrad prezidenta USA Marco Rubio a Ted Cruz sa v televíznej debate pustili do vedúceho uchádzača Donalda Trumpa kvôli jeho postojom k ilegálnemu prisťahovalectvu, ktoré označili za nesúdržné, pokrytecké, momentálne a účelové kvôli získaniu hlasov.

26.02.2016 09:32
Cruz, Trump, Rubio Foto: ,
Republikánski kandidáti Ted Cruz, Donald Trump a Marco Rubio v televíznej debate.
debata (37)

Miliardár naopak zopakoval svoj sľub, že nechá na hraniciach s Mexikom vybudovať múr – a ešte ho v debate o desať stôp – teda o tri metre – zvýšil.

Trump podľa Cruza v minulosti podporoval otvorené hranice a daroval peniaze skupine senátorov, ktorí sa zasadzovali za ľahšie získanie amerického občianstva prisťahovalcami. Rubio zase vyslovil podozrenie, že Trump postaví múr oddeľujúci Spojené štáty od prílivu migrantov z Mexika rovnako ako svoje mrakodrapy Trump Tower – teda zamestná ilegálnych prisťahovalcov, aby dielo vykonali.

„Človek, ktorý naozaj chce bojovať proti nelegálnej migrácii, nezamestnáva ľudí žijúcich v Štátoch načierno,“ poznamenal Cruz. „Buďte ticho, mlčte. Vo svojom živote som už zamestnal desiatky tisíc ľudí, ale vy ste nikdy nedal prácu nikomu,“ odrážal útok Trump. Tvárou v tvár súperom s kubánskymi koreňmi zdôraznil, že zamestnáva aj tisíce hispáncov, medzi ktorými je vraj nesmierne populárny.

Podľa komentára CNN bola táto diskusia doteraz najostrejším vystúpením floridského senátora Rubia, ktorý päť dní pred volebným superutorkom prešiel do útoku. V utorok 1. marca budú republikáni aj demokrati vyberať svojich kandidátov v tucte amerických štátov.

Jednou z výbušných tém medzi Trumpom a Rubi bol aj plán zdravotnej reformy. Trump povedal, že by zrušil bariéry medzi štátmi, čím by sa podľa neho zvýšila konkurencia. Rubio na neho naliehal, aby svoj plán viac priblížil. To Trump neurobil ani na výzvu redaktorky CNN, ktorej odpovedal, že na to nie je čo dodať.

Trump sa opäť zaprisahal, že ako prezident by vyhostil z krajiny ľudí, ktorí v USA žijú ilegálne. Momentálne sú ale americké hranice „deravé ako švajčiarsky syr“, a tak by na nich mal stáť múr, ktorý by mali zaplatiť Mexičania.

„Urobím to – a ten múr bude ešte o desať stôp vyšší,“ odpovedal miliardár na žiadosť o vyjadrenie k výroku bývalého mexického prezidenta Vicenteho Foxa, že žiadna stena nebude a že ju Mexiko rozhodne nezaplatí.

Trump sa predtým v debate vyjadril, že by stačil 12 metrov vysoký múr, ktorá by stál podľa jeho odhadu desať až 12 miliárd dolárov, ktoré chce vymôcť od Mexika.

Trump urobil z plánov na vybudovanie múru pozdĺž hranice s Mexikom, za ktorou chce držať údajného „zločinca, drogových dílerov a násilníkmi“, ústredný bod svojej kampane.

Televízne diskusie republikánskych kandidátov na prezidentskú nomináciu bola považované za jednu z posledných možností, ako Trumpa zastaviť pred nadchádzajúcim superutorkom. Doteraz sa ale žiadnemu z Trumpových sokov v uplynulých debatách nepodarilo realitného magnáta pribrzdiť.

V publiku sledovali diskusiu aj exprezident George Bush starší s manželkou Barbarou, ktorých syn Jeb pred niekoľkými dňami zo súboja o prezidentskú nomináciu odstúpil.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Marco Rubio #Ted Cruz