Fajádovi vraj chcela za milión dolárov pomôcť česká tajná služba

Libanončan Alí Fajád tvrdí, že mu česká vojenská rozviedka sľúbila za milión dolárov pomoc. Fajád tak dvakrát vypovedal na polícii.

26.02.2016 11:07
debata (3)

Uviedol to v piatok Radiožurnál Českého rozhlasu s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostnej komunity.

S ponukou pomoci za peniaze vraj prišiel za Fajádom do väzenia advokát Jan Švarc. Mal mu sľúbiť, že tajná služba za túto sumu zariadi, aby nebol vydaný do USA, čo mu hrozilo. „Pri oboch výsluchoch Fajád povedal, že od neho chcel Švarc peniaze. Vraj mu oznámil, že milión dolárov chce za pomoc tajná služba, ďalší milión má ísť na kauciu. Aj ten by však potom na základe dohody v prípade Fajádovho prepustenia získala tajná služba,“ uviedol podľa spravodajského servera Novinky.cz zdroj z bezpečnostných zložiek.

Policajti skúmajú, či Fajád hovorí pravdu. Podľa zdrojov Rádiožurnálu Libanončana vo väzení navštívil dôstojník vojenského spravodajstva Radek H., a to po tom, ako mu vraj Švarc sľúbil, že ho niekto z rozviedky navštívi.

Šéf vojenského spravodajstva Jan Beroun označil Fajádove tvrdenia za absolútne nezmyselné. Bližšie sa však k tomu nevyjadril.

Švarc bol vlani v lete spolu s ďalšími štyrmi Čechmi v Libanone unesený. Prepustený bol v januári podľa všetkého výmenou za to, že ČR nevydala Alího Fajáda a jeho kolegu do USA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vojenská rozviedka #Alí Fajád