Grécko odmietlo návštevu rakúskej ministerky vnútra

Atény odmietli žiadosť rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej, ktorá chcela navštíviť Grécko, aby si urobila obraz o jeho problémoch s migrantmi.

26.02.2016 11:49
Rakúska ministerka vnútra Johanna... Foto: ,
Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.
debata (30)

Informoval o tom v piatok hovorca gréckeho ministra zahraničia agentúru DPA. Ide o ďalší vážny spor vo vzťahoch oboch krajín po tom, čo vo štvrtok Grécko odvolalo svoju veľvyslankyňu vo Viedni na konzultácie.

Gréci sú s Rakúskom v spore kvôli sprísneniu hraničných kontrol pre utečencov v krajinách, ktoré ležia na takzvanej balkánskej trase. Atény kritizovali Viedeň tento týždeň tiež zato, že ich nepozvala na schôdzku o migrácii s balkánskymi krajinami.

Atény protestujú proti posilneniu kontrol na hraniciach balkánskych krajín v posledných týždňoch, ktoré spôsobili, že na gréckom území uviazli desaťtisíce migrantov a utečencov, ktorí chcú postupovať ďalej do strednej Európy a hlavne do Nemecka.

Rakúšania minulý týždeň obmedzili príliv migrantov do svojej krajiny, keď denne prijímajú na hraniciach len 80 žiadateľov o azyl a cez svoje územie púšťajú ďalej len 3200 utečencov. V nedeľu Macedónsko uzavrelo hranice s Gréckom pre utečencov z Afganistanu a púšťa ďalej len malé množstvo migrantov z Iraku a Sýrie.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Johanna Miklová-Leitnerová