Iránci volili parlament, záujem bol obrovský

Iránci v piatok hlasovali v prvých parlamentných voľbách od vlaňajšieho uzatvorenia jadrovej dohody Teheránu so svetovými mocnosťami, ktorá priniesla zrušenie niektorých hospodárskych sankcií. Ako poznamenala agentúra AP, voliči rozhodovali o tom, či chcú viac posilniť postavenie umierneného prezidenta Hasana Rúháního, alebo naopak konzervatívcov, ktorí majú dlhodobé výhrady voči západu. Pre veľký záujem voličov najmä vo veľkých mestách a v Teheráne úrady niekoľkokrát predĺžili hlasovanie. Prvé výsledky by mohli byť známe v sobotu.

26.02.2016 16:57 , aktualizované: 22:06
debata (3)
Iránska židovka hádže svoj hlas do volebnej... Foto: Reuters, TIMA
Irán, voľby Iránska židovka hádže svoj hlas do volebnej urny v synagóge v Teheráne.

Hlasovania sa mohlo zúčastniť 55 miliónov voličov. Pred volebnými miestnosťami, ktorých je po celej krajine asi 53-tisíc, sa už od rána tvorili rady. Údaje o volebnej účasti zatiaľ nie sú k dispozícii, ale iránsky minister vnútra už vo štvrtok odhadoval, že by mohla byť asi 70-percentná.

Najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý má konečné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach, hlasoval v iránskej metropole medzi prvými. „Všetci, ktorí majú radi Irán a jeho dôstojnosť, veľkosť a slávu, by sa týchto volieb mali zúčastniť,“ uviedol Chameneí potom, ako odhlasoval. „Máme nepriateľov, ktorí na nás hľadia svojimi lačnými pohľadmi. Volebná účasť by mala byť taká veľká, že nepriateľ bude sklamaný a stratí svoju nádej,“ dodal.

Iránci v piatok vyberali nielen nový parlament, ale aj Zhromaždenie znalcov, ktoré volí a tiež môže odvolať duchovného vodcu krajiny. Kandidátom do tohto zhromaždenia bol aj prezident Hasan Rúhání, ktorý po hlasovaní povedal novinárom, že očakáva „veľkolepú“ účasť. „Ktokoľvek vzíde z volieb, či už do parlamentu alebo do Zhromaždenia znalcov, bude rešpektovaný a všetci budú rovnako rešpektovať voľbu väčšiny,“ povedal Rúhání.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Irán