Ruskí poslanci si odmietli uctiť pamiatku zavraždeného Nemcova

Ruskí poslanci si odmietli minútou ticha uctiť pamiatku zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova. V sobotu uplynie od smrti bývalého ruského vicepremiéra a vyhláseného kritika Kremľa už rok. Nemcovova dcéra Žanna sa agentúre AP posťažovala, že ani po dvanástich mesiacoch nebola vražda jej otca riadne vyšetrená. Vinu na tom podľa nej nesie aj prezident Vladimir Putin.

26.02.2016 17:23
debata (147)

Uctenie Nemcovovej pamiatky v Štátnej dume navrhol opozičný poslanec Dmitrij Gudkov. Na videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, uviedol, že okrem neho si pamiatku zavraždeného politika uctil iba jeden ďalší poslanec. Ostatní vraj zostali sedieť. „Nie je to otázka politická, ale skôr etická a ľudská,“ povedal Gudkov.

Podľa vodcu nacionalistov Vladimira Žirinovského však poslanci vstávajú na uctenie pamiatky mŕtvych verejne činných osôb iba v prípade, keď prezident vyhlási štátny smútok. Gudkovov návrh označil za „anarchiu“. „Je tu veľa dobrých ľudí, ktorí sa do histórie našej krajiny zapísali oveľa významnejšie než Boris Nemcov,“ dodal.

S vyšetrovaním Nemcovovej smrti nie je spokojná jeho dcéra Žanna. „Čo sa týka (Putinovej) osobnej zodpovednosti, myslím, že je zodpovedný za to, ako sa vyšetrovanie vedie, pretože povedal, že na neho bude osobne dohliadať, že ho bude kontrolovať,“ uviedla Nemcovová v rozhovore s agentúrou AP v Londýne, kam sa presťahovala niekoľko mesiacov po otcovej smrti kvôli vyhrážkam a tlaku, ktorému vraj čelila.

„Vyšetrovanie je veľmi neefektívne,“ povedala dcéra zavraždeného politika s tým, že si myslia, že nečinnosť polície je motivovaná politicky. „(Ruská) vláda nesie politickú zodpovednosť za politické zločiny, ktoré sa v krajine páchajú,“ dodala.

Na decembrovej tlačovej konferencii prezident Putin uviedol, že mal s Nemcovom dobrý vzťah a že je na vyšetrovateľoch, aby našli jeho vraha.

Päťdesiatpäťročného Nemcova zastrelili 27. februára 2015, keď išiel so svojou priateľkou po moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa. Podozrivými z vraždy politika sú Čečenci Zaur Dadajev, Anzor a Šadid Gubaševovi, Temirlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev. Proti pätici bolo vznesené obvinenie. Ruská opozícia kritizuje, že vyšetrovatelia neodhalili človeka, ktorý si vraždu objednal. Obvinení muži podľa nej konali prinajmenšom s vedomím čečenského vodcu Ramzana Kadyrova.

Nemcovovi priaznivci plánujú na sobotu protestný pochod Moskvou. Demonštrovať chcú proti údajnej snahe ruských úradov vymazať opozičného politika z kolektívnej pamäti. Moskovská radnica organizátorom zakázala protestovať priamo na Veľkom moskvoreckom moste, kde Nemcova zavraždili.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Nemcov