OSN žiada dodržiavanie prímeria v Sýrii, chce obnoviť mierové rokovania

V Sýrii v piatok o 23:00 SEČ začalo platiť prímerie, ku ktorému sa prihlásil rad sýrskych ozbrojených skupín aj režim Bašára Asada. Bezpečnostná rada OSN krátko predtým jednomyseľne prijala rezolúciu podporujúcu dohodu o prímerí, ktorú sprostredkovali Spojené štáty a Rusko.

26.02.2016 23:55
debata (6)

Rezolúcia požaduje, aby pokoj zbraní rešpektovali všetky strany sýrskej občianskej vojny. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura zároveň oznámil, že v prípade dodržiavania prímeria plánuje 7. marca obnoviť mierové rozhovory.

K prímeriu sa zaviazala sýrska vláda aj opozícia, dohoda sa však nevzťahuje na radikálov z Islamského štátu a z frontu An-Nusrat. Zastavenie paľby by okrem iného malo umožniť, aby sa k civilistom dostali potrebné dodávky humanitárnej pomoci.

Šéf radikálnej sunnitskej organizácie An-Nusrat prímerie odmietol. Jeho muži budú v Sýrii bojovať do poslednej kvapky krvi, povedal abú Muhammad Džúlání v nahrávke, v ktorej citoval server Orient News.

Mierové rozhovory medzi sýrskou vládou a opozíciou sa začali na konci januára v Ženeve, 3. februára ich však de Mistura prerušil, pretože nebol dosiahnutý potrebný pokrok. Znepriatelené strany vtedy nekonali priamo, ale iba cez sprostredkovateľov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #prímerie