Prímerie v Sýrii existuje, otázniky tiež

Hodinu pred polnocou v noci na sobotu začalo platiť v Sýrii prímerie pochádzajúce z americko-ruskej diplomatickej dielne. Podporilo ho 97 povstaleckých skupín. Informovala o tom opozičná vyjednávacia komisia (HNC). Je to však iba prvý krok, ktorý by mal byť zároveň pozvaním na obnovené ženevské mierové rokovania o Sýrii, ktoré by sa mali začať 7. marca.

27.02.2016 09:00
Sýria, ženy, moslimky, Foto: ,
Moslimské ženy prechádzajú cez mesto al-Šadádí v sýrskej provincii Hasáka.
debata (85)

Druhým, oveľa dôležitejším krokom, je dodržiavanie samotnej dohody. A nebude to ľahké. Napríklad preto, lebo časť sýrskej opozície pod patronátom Saudskej Arábie súhlasila iba s dočasným dvojtýždňovým prímerím. A samotný Rijád v piatok pokračoval v premiestňovaní svojich bojových lietadiel na tureckú vojenskú základňu İncirlik, aby tak podporil Ankaru v jej odpore proti vyhlásenému prímeriu. Podľa niektorých pozorovateľov súhlas s dvojtýždňovým prímerím by mohol byť reakciou na rozhodnutie Moskvy pokračovať v likvidácii teroristov v Sýrii aj po nadobudnutí platnosti prímeria. V piatok to napokon opätovne potvrdil Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina.

„Ruské letecko-kozmické vojenské sily budú pokračovať v sýrskej operácii v súlade s podporou ozbrojených síl tejto krajiny. Je namierená proti teroristickým organizáciám Islamský štát, Al-Nusra a ďalším, ktoré sú na príslušnom zozname BR¤OSN,“ cituje agentúra RIA Novosti z vyhlásenia Peskova. Zároveň pripomenul, že je to napokon aj jedna z podmienok iniciatívy a následnej dohody medzi prezidentmi USA a Ruska.

Práve vzájomné porozumenie Washingtonu a Moskvy je pieskom v očiach odporcov skutočného mierového riešenia päť rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii.

„Existuje dosť neprajníkov, ktorí by si želali prekaziť normálny vývoj spolupráce medzi oboma krajinami. Doslova v rovnaký deň, ako prezidenti Ruska a USA schválili spoločnú iniciatívu, ozvali sa hlasy vrátane amerických spojencov, ale aj v samotnom Washingtone, ktoré spochybňujú životaschopnosť dosiahnutej dohody. Ide o hlasy, ktoré sú prejavom výzvy na vojnu, a nie na mier,“ reagoval šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na neprajníkov, ako aj na špekulácie týkajúce sa tzv. plánu¤B. Podľa neho teroristický front Al-Nusra by mohol byť súčasťou mierového procesu a rovnako by sa vraj malo rátať aj s pozemnou operáciou pod dáždnikom nárazníkových zón. "Žiaden plán¤B neexistoval a ani neexistuje,“ ubezpečil Lavrov v piatok po rokovaní Fóra rusko-arabskej spolupráce v Moskve.

Bol by však mylné domnievať sa, že tandem Washington-Moskva nemá ohľadne Sýrie trecie plochy. Najnovšie ich prezentoval prezident USA Barack Obama. A to napriek proklamovanej názorovej zhode s Rusmi. Po rokovaní Rady národnej bezpečnosti USA pred novinármi zopakoval: „Občianska vojna v Sýrii sa neskončí dovtedy, kým bude v Damasku vládnuť Bašár Asad.“ Ibaže ruský minister Lavrov mu vzápätí pripomenul, že jeho výrok je v rozpore s rusko-americkou dohodou.

Nemyslí si to však general Philip Breedlove, veliteľ amerických jednotiek v Európe. V snahe presadiť v Kongrese USA až štvornásobné zvýšenie výdavkov na armádu v Európe, „spomenul“ si aj on na situáciu v Sýrii a na prezidenta Asada. Za vojenským zásahom Moskvy, ktorý otočil vývoj v prospech vlády v Damasku a smeruje k ukončeniu občianskej vojny, vidí generál „ohrozenie USA aj Európy“. A tak Breedlove volá po budovaní infraštruktúry, ako sú prístavy, železničné trate a výcvikové priestory, po rozmiestnení predsunutého vybavenia, zvýšení počtu rotujúcich jednotiek, vybudovaní kapacity spojencov v NATO a uskutočňovaní výcviku a manévrov spoločne so spojencami. „Éra, keď sa USA usilovali spolupracovať s Ruskom, sa končí,“ cituje generála portál Hlasu Ameriky.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #prímerie