Prímerie v Sýrii trvá s ojedinelými incidentmi, IS útočí na Kurdov

Prímerie medzi sýrskymi povstaleckými skupinami a vládnymi silami sa zatiaľ vo veľkej miere dodržiava. Hlásené sú zatiaľ len ojedinelé incidenty ako explózia auta pri meste Salamíja s dvoma mŕtvymi, ku ktorému sa neskôr prihlásili radikáli z organizácie Islamský štát (IS), ktorú dohoda o pokoji zbraní nezahŕňa.

27.02.2016 12:34 , aktualizované: 19:35
rudskoj Foto: ,
Generálmajor Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády.
debata (35)

Povstalci potom v dvoch prípadoch obvinili vládne sily z porušenia dohody o prímerí útokom na svoje pozície. Nemenovaný zdroj zo sýrskej armády však podľa agentúry Reuters vyhlásil, že vládne sily prímerie nijako neporušili. Rusko oznámilo, že na podporu prímeria zastavuje všetky údery svojho letectva v Sýrii. Prímerie uvítali USA, Rusko aj splnomocnenec OSN.

Extrémisti z IS v sobotu zahájili tiež ofenzívu na pozície kurdských milícií YPG v meste Tal Abjád pri hraniciach s Tureckom. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z Londýna, pri bojoch zabili asi 60 ľudí, najmenej 45 členov IS a 20 bojovníkov YPG. Tieto milície sú odnožou tureckej zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), kontrolujú rozsiahle oblasti na severe Sýrie a sú dôležitým spojencom Západu v boji proti IS. V stretoch pri Tal Abjáde ich desiatimi náletmi podporila arabská koalícia.

Ruské letectvo počas soboty úplne zastavilo svoje vzdušné útoky v Sýrii, aby tak zabránilo možnému chybnému zásahu, povedal na brífingu v Moskve člen generálneho štábu ruskej armády, generál Sergej Rudskoj. Ako spresnil, zaviazalo sa dodržiavať dohodu o prímerí 17 sýrskych ozbrojených skupín.

Rusko a USA si vzájomne poskytli mapy s vyznačením pozícií opozičných skupín, ktoré sa zaviazali dodržiavať prímerie, aj oddielov Islamského štátu a frontu An-Nusrat, na ktoré sa nevzťahuje, povedal Rudskoj. Generál Sergej Kuralenko z ruskej leteckej základne v sýrskej provincii Latákíja uviedol priamo zo základne, že boje ustali v 34 mestách a dedinách v provinciách Hama, Homs a Damask. Jeho dôstojníci teraz pripravujú dokumenty o prímerí pre ďalších 47 miest, dodal Kuralenko citovaný agentúrou AP.

Prímerie v telefonickom rozhovore uvítali ministri zahraničných vecí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry, informovala ruská diplomacia. Hovorili vraj aj o vyhliadkach na obnovenie mierových rokovaní. Mierny optimizmus vyjadril aj šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Osobitný splnomocnenec OSN Staffan de Mistura povedal, že situácia v Sýrii je po dni trvania prímeria „celkom uspokojivá“. „Po prvej noci a dni sa zdá, že všetci berú svoje záväzky vážne,“ uviedol. Drobné incidenty sa podľa neho však dajú čakať vždy.

Na niektorých miestach prímerie porušili

Radikáli z IS sa prihlásili k explózii auta s trhavinami pri vjazde do mesta Salamíja v centrálnej oblasti Sýrie, ktorá zabila dvoch ľudí a niekoľko ďalších zranila. Tento incident ohlásený štátnou televíziou teda nie je porušením prímeria, poznamenávajú agentúry.

Porušenie prímeria zo strany vládnych síl oznámili povstalci zo severozápadu krajiny. Pri rannom útoku vojakov pri tureckých hraniciach v provincii Latákíja zabili troch bojovníkov jednej z dvoch pobrežných divízií, voľne spojených v skupine známej pod názvom Sýrska slobodná armáda. Hovorca Fadi Ahmad agentúre Reuters povedal, že išlo o pozemný útok vládnych vojakov bez vzdušnej podpory, ktorý označil za „porušenie dohody“ o prímerí.

Hovorca ďalšej povstalecké skupiny Džajš Islam (Armáda islamu) okrem toho povedal agentúre Reuters, že vládni vojaci pri niekoľkých útokoch v oblasti východnej Ghúty pri Damasku použili proti rebelom dve barelové bomby a samopaly.

Boje v západnej Sýrii sa vo väčšine oblastí zastavili po tom, čo nadobudla platnosť dohoda o prímerí sprostredkovaná Spojenými štátmi a Ruskom. Bezpečnostná rada OSN v piatok večer jednomyseľne prijala rezolúciu podporujúcu dohodu o prímerí. Rezolúcia požaduje, aby pokoj zbraní rešpektovali všetky strany sýrskej občianskej vojny. Splnomocnenec OSN pre Sýriu de Mistura zároveň oznámil, že v prípade dodržiavania prímeria plánuje 7. marca obnoviť mierové rozhovory.

K prímeriu sa zaviazala sýrska vláda aj opozícia, dohoda sa však nevzťahuje na radikálov z Islamského štátu a z frontu An-Nusrat. Zastavenie paľby by okrem iného malo umožniť, aby sa k civilistom dostali potrebné dodávky humanitárnej pomoci.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #nálety