Demokrati v Južnej Karolíne vyberajú kandidáta na prezidenta

V Južnej Karolíne sa začali posledné demokratické primárky pred kľúčovým superutorkom, keď sa stranícky výber kandidátov pre prezidentské voľby uskutoční v niekoľkých amerických štátoch naraz. Favoritkou je v tomto južanskom štáte bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, s ktorou však na celoštátnej úrovni zvádza prekvapivo vyrovnaný súboj vermontský senátor Bernie Sanders.

27.02.2016 16:58
hillary clinton Foto: ,
Favoritkou v Južnej Karolíne je bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
debata

Za Clintonovou, ktorá uspela v dvoch z doterajších troch nominačných súbojov s demokratickým socialistom Sandersom, stojí väčšina Afroameričanov. V Južnej Karolíne, štáte s významným zastúpením černošských voličov, má Clintonová podľa prieskumov medzi voličmi náskok v priemere najmenej 20 percentuál­nych bodov.

Ani Sandersov tím vo veľký úspech v prvom štáte amerického juhu, kde sa po Iowe, New Hampshire a Nevade demokratické primárky konajú, príliš neverí. Vermontskej senátor sa tak ešte v posledných hodinách pred hlasovaním sústredil na kampaň v štátoch, kde sa bude voliť v utorok.

V Južnej Karolíne sa volí pomerným systémom: 53 delegátov Južnej Karolíny si teda obaja demokratickí uchádzači o prezidentskú nomináciu rozdelia podľa percenta získaných hlasov. V rámci celých USA vďaka hlasom nevolených superdelegátov vedie v súčasnosti niekdajšia prvá dáma nad Sandersom pomerom 502 ku 70. K získaniu demokratickej kandidatúry na prezidentský úrad je treba najmenej 2 382 delegátov a superdelegátov.

Volebné miestnosti v Južnej Karolíne uzavrú v nedeľu hodinu po polnoci stredoeurópske­ho času.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #primárky #Bernie Sanders