Bavorsko sa pripravuje na zabezpečenie hranice s Rakúskom

Bavorská polícia sa pripravuje na zavedenie rozsiahlych kontrol na hranici s Rakúskom. S odvolaním sa na ministra vnútra najväčšej nemeckej spolkovej krajiny Joachima Herrrmanna o tom informovala agentúra DPA. Na zabezpečenie hranice by Mníchov siahol v prípade, že by spolková vláda v Berlíne súhlasila so zavedením limitu na počet utečencov každoročne prijatých do krajiny.

27.02.2016 17:23
utečenci, grécko Foto: ,
Utečenci na grécko-macedónskej hranici.
debata (16)

Kancelárka Angela Merkelová dlhodobo odmieta návrhy Kresťansko-sociálnej únie (CSU), ktorá vládne v Bavorsku a troch svojich ministrov má aj v spolkovej vláde, na zavedenie „hornej hranice" počtu denne prijímaných migrantov. Ak zlyhá rokovanie s Tureckom na mimoriadnom summite 7. marca, už však Berlínu podľa CSU nezostane nič iné, než k tomuto opatreniu siahnuť.

Ak by k tomu došlo, museli by podľa Herrmanna byť migranti odmietaní priamo na hranici s Rakúskom. „Na takúto situáciu, v ktorej by si spolková polícia mohla vyžiadať podporu zo strany bavorskej krajinskej polície, sa bavorská polícia v súčasnosti zodpovedajúcim spôsobom pripravuje," uviedol Herrmann.

Noviny Neue Passauer Zeitung už pred Herrmannovým vyjadrením uviedli, že jednotlivé policajné riaditeľstvá zodpovedné za oblasti pri hraniciach s Rakúskom dostali nariadenie, aby sa pripravili na to, že v prípade pokynu z Berlína budú musieť v priebehu iba niekoľkých málo hodín obnoviť kontroly na všetkých hraničných priechodoch s južným susedom. Využiť by na to mali policajti bývalé budovy hraničnej polície alebo mobilné kontajnery.

Merkelová dlhodobo označuje zavedenie limitov na počet prijímaných utečencov za „nehumánne a protiprávne" a dáva prednosť riešeniu migračnej krízy v spolupráci s Tureckom.

„Za ochranu, kontrolu a teoreticky mysliteľné uzatvorenie hranice sú zodpovedné len spolkové úrady," uviedol v reakcii na bavorské „úvahy" hovorca spolkového ministerstva vnútra s tým, že v tomto ohľade nemá v súčasnosti vôbec nič, o čom by mohol médiá informovať.

Že sa jedná len o „predbežné úvahy" zdôraznilo tiež bavorské krajinské ministerstvo vnútra. Nie je vraj totiž jasné, o čo by mohla spolková polícia tú bavorskú v prípade zavedenia „hornej hranice" na počet migrantov požiadať. Otvorená je podľa ministerstva otázka, či by išlo iba o dozor nad niektorými miestami či celou hranicou, či by bol celodenný či len náhodný, prípadne koľko ľudí by bolo na stráženie hranice potrebných.

Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck uviedol, že o úvahách bavorskej krajinskej vlády Viedeň informovaná nebola. „Informácie o možnom zatvorení hranice zo strany bavorských úradov sme nedostali," povedal hovorca agentúre APA.

Na hranici s Rakúskom v súčasnosti vykonáva kontroly iba spolková polícia. Bavorská krajinská polícia kontroluje prichádzajúce vozidlá náhodne vo vnútrozemí a to predovšetkým na niekoľkých hlavných ťahoch smerom z Rakúska, napríklad na diaľnici A3 pri Passau.

„Dominový efekt" na takzvanej balkánskej trase spustilo pred týždňom Rakúsko, ktoré obmedzilo počet prijímaných žiadostí o azyl na 80 denne a počet ľudí vpustených na svoje územie na ceste ďalej do západnej Európy na 3 200. V piatok oznámilo Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko a Macedónsko, že hodlajú púšťať cez svoje hranice v priemere 580 utečencov den­ne.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #Bavorsko