Nemecko neuznáva pasy vydané na území ovládanom IS

Nemecko prestalo uznávať cestovné pasy migrantov z tých oblastí Sýrie a Iraku, ktoré ovláda radikálna organizácia Islamský štát (IS), ak sú staré nanajvýš niečo vyše roka. S odvolaním sa na spolkové ministerstvo vnútra o tom informoval spravodajský server Spiegel Online. Pre držiteľov takýchto dokumentov bude oveľa ťažšie preukázať svoju totožnosť a teda aj nárok na udelenie azylu v krajine.

27.02.2016 21:58
debata (20)

Nariadenie o neplatnosti určitých sýrskych a irackých pasov vydalo spolkové ministerstvo vnútra podľa serveru Spiegel Online už vlani 10. decembra. Týka sa všetkých cestovných dokladov vydaných po 1. januári 2015 v severnej a východnej Sýrii a severnom a západnom Iraku, ktoré kontroluje IS. Za neplatné považujú nemecké úrady napríklad tiež pasy obyvateľov sýrskych miest Dajr az-Zaur, Rakka a Hasaká, irackéjo Mosulu či západoirackej provincie Anbar.

V minulom roku vyšlo najavo, že radikáli z IS sú schopní vďaka ukoristeným technológiám vystavovať falšované sýrskej pasy s využitím originálnych formulárov. Podľa tajných služieb ich islamisti predávajú na čiernom trhu. Identita majiteľov takýchto dokumentov sa tak vraj nedá spoľahlivo overiť, musí sa preto zisťovať iným spôsobom.

Na rozhodnutie považovať niektoré sýrske a iracké pasy za neplatné pristúpil Berlín krátko potom, čo sa na falošné sýrske pasy do Európy dostali prinajmenšom dvaja teroristi, ktorí sa podieľali na parížskych teroristických útokoch z 13. novembra, upozornila agentúra AP. Pri atentátoch zahynulo 130 ľudí.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti #IS