V americkom Salt Lake City vypukli po policajnej streľbe nepokoje

V uliciach amerického Salt Lake City vypukli v noci na nedeľu nepokoje kvôli streľbe, do ktorej boli zrejme zapletení dvaja členovia miestneho policajného zboru. Polícia musela v centre mesta uzavrieť niekoľko ulíc kvôli výtržnostiam rozzúreného davu, ktorý na policajtov kričal nadávky a hádzal kamene, uviedla stanica CBS. Polícia k incidentu so streľbou žiadne podrobnosti neoznámila, svedkovia však tvrdia, že pri útoku postrelili 16-ročného mladíka.

28.02.2016 11:38
debata (10)

Podľa agentúry AP v sobotu večer policajná hliadka vycestovala riešiť nahlásený incident, pravdepodobne hádku či bitku dvoch mužov. Miestny denník Salt Lake Tribune citoval svedka udalosti, kamaráta postreleného mladíka. Podľa neho chlapec pri hádke s ďalším mužom držal v ruke násadu od metly.

„Povedali mu, nech to položí, raz … a začali strieľať hneď, ako sa otočil,“ povedal svedok. Podľa neho bol potom mladík so strelným poranením krku a hrudníka prevezený do nemocnice.

Podľa agentúry AP sa incident stal v štvrti, kde je veľa táborísk využívaných bezdomovcami a kde sa často riešia drogové delikty. Z doterajších informácií nie je zrejmé, či je postrelený mladík tmavej pleti, a či teda ide o ďalší z prípadov policajného násilia proti černochom, ktoré v poslednej dobe spôsobili veľké napätie v americkej spoločnosti.

V uplynulých rokoch viedli zásahy belošských policajtov proti často neozbrojených černochom k rozsiahlym nepokojom. K najsledovanejším prípadom patrí smrť černochov Michaela Browna vo Fergusone či Erika Garnera v New Yorku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba