Dvaja mexickí exprezidenti prirovnali Trumpa k Hitlerovi

Dvaja bývalí mexickí prezidenti prirovnali favorita na republikánsku nomináciu do súboja o úrad prezidenta USA Donalda Trumpa k Hitlerovi. Jeho politická rétorika je rasistická a prebúdza spomienky na Hitlera, povedal v sobotu v mexickej metropole Felipe Calderón, ktorý stál na čele Mexika v rokoch 2006 až 2012. Trump obviňuje Mexiko z vysielania násilníkov a pašerákov drog cez hranice do USA a prisľúbil, že nechá medzi oboma štátmi vybudovať múr.

28.02.2016 12:20
debata (22)

„Logika vychvaľovania belošskej prevahy nie je len protiimigračná,“ citovala Calderóna agentúra Reuters. „Koná a hovorí proti imigrantom, ktorí majú odlišnú farbu pleti než on, to je úprimne povedané rasistické a (Trump) využíva pocity a nálady, ako to svojho času robil Hitler.“

K Hitlerovi prirovnal Trumpa tiež Calderónov predchodca, exprezident Vicente Fox. „Pripomína mi Hitlera,“ povedal v piatkovom interview pre stanicu CNN.

Trump urobil z plánov na vybudovanie múru pozdĺž hranice s Mexikom, za ktorou chce držať údajných „zločincov, drogových dílerov a násilníkov“, ústredný bod svojej kampane.

V piatkovej debate so svojimi súpermi o republikánsku nomináciu sa opäť zaprisahal, že ako prezident by vyhostil z krajiny ľudí, ktorí v USA žijú ilegálne. Momentálne sú však americké hranice „deravé ako švajčiarsky syr“, a tak by na nich mal stáť múr, ktorý by vraj mali zaplatiť Mexičania.

Trump sa predtým v debate vyjadril, že by stačil 12 metrov vysoký múr, ktorá by stála podľa jeho odhadu desať až 12 miliárd dolárov, ktoré chce vymáhať od Mexika. V piatok potom rezolútne vyhlásil, že stenu zvýši ešte o desať stôp (tri metre).

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Adolf Hitler #Donald Trump