Švajčiari v referende odmietli tvrdšie pravidlá vyhosťovania

Švajčiari v referende odmietli sprísnenie pravidiel pre vyhostenie cudzincov, ktorí spáchali trestný čin. Proti iniciatíve sa vyslovilo 58,9 percent voličov a odmietla ju aj veľká väčšina kantónov. Do platnosti tak teraz vstúpi miernejší zákon o vyhosťovaní odsúdených cudzincov schválený parlamentom, informoval server 20minuten. Rozšírenie cestného Gotthardského tunela pod Alpami naopak voliči schválili.

28.02.2016 13:20 , aktualizované: 20:55
debata (20)

Cieľom iniciatívy vládnej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) nazvanej Za efektívne vyhosťovanie zahraničných zločincov je sprísniť platné pravidlá o vyhosťovaní cudzincov, ktorí sa dopustili závažných trestných činov. Vyhostenie by podľa nej malo nasledovať automaticky bez posúdenia súdom.

Na schválenie tejto iniciatívy bola podľa švajčiarskych zákonov o referende potrebná nielen väčšina hlasov voličov (Volksmehr), ale aj jej schválenie vo väčšine z 26 kantónov (Ständemehr). Splnená nakoniec nebola ani jedna z podmienok.

Pre iniciatívu sa vyslovilo iba 41,1 percenta voličov a schválená bola len v stredošvajči­arskych kantónoch Uri, Schwyz a Unterwalden, vo východošvajčiarskom polkantone Appenzell Inerrhoden a v talianskojazyčnom Ticine. Vo zvyšných 18 kantónoch a jednom polkantone voliči iniciatívu odmietli. Najviac prepadla v kantónoch na západe krajiny ako Bazilej-mesto, Vaud, Ženeva či Neuchâtel, ale viac ako 60 percent voličov sa proti nej vyslovilo napríklad aj v kantóne Zürich. Volebná účasť bola s 63 percentami najvyššia od roku 1992.

Švajčiarski voliči však nehlasovali len o cudzincoch, ale o troch ďalších iniciatívach. Rozšírenie Gotthardského tunela o druhý tubus, ktoré je predpokladom pre rozsiahlu opravu tunela starého 36 rokov a dlhého 17 kilometrov, podporili ľudia 57 percentami hlasov. V roku 2030 by mali doprave slúžiť oba tubusy, každý v jednom jazdnom smere.

Iniciatívu navrhujúcu dôchodkovo zvýhodniť manželské páry a ustanoviť definíciu manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou odmietli voliči len tesne – 50,8 percentami hlasov. Nesplní sa tak želanie navrhovateľov, aby švajčiarska ústava definovala manželstvo ako výlučný zväzok muža a ženy. Na aktuálnom stave vecí sa síce nič nemení, do budúcnosti však zostáva otvorená možnosť uzákonenia manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Vo Švajčiarsku môžu homosexuáli uzatvárať zatiaľ iba registrované partnerstvo.

Posledná iniciatíva, o ktorej Švajčiari hlasovali, chcela zakázať čisto finančným investorom prístup na potravinové burzy. Proti jej prijatiu sa vyslovilo 59,9 percenta hlasujúcich.

Najväčšia diskusia však bola okolo hlasovania o cudzincoch. Zákon o vyhosťovaní odsúdených cudzincov Švajčiari v referende schválili už v roku 2010. Podľa kritikov by sa prijatím novej iniciatívy bývali obišli sudcovia, ktorí by už nerozhodovali o každom prípade individuálne. Návrh predpokladal automatické deportácie cudzincov odsúdených za násilné trestné činy ihneď potom, čo si trest odpykajú. Druhou skupinou sú menej závažné činy, ak sa ich cudzinci dopustia druhýkrát počas desiatich rokov. Podľa ministra zahraničia Didiera Burkhaltera však mohlo opatrenie postihnúť napríklad aj gazdinú žijúcu v krajine 30 rokov, keď nepošle včas daňové priznanie.

Nedeľňajšie odmietnutie iniciatívy znamená, že do platnosti vojde zákon schválený parlamentom na základe iniciatívy z referenda z roku 2010. Podľa neho budú na základe súdneho rozhodnutia a nie automaticky zo Švajčiarska vyhostení cudzinci, ktorí sa dopustili trestného činu so sadzbou v rozmedzí piatich až 15 rokov. Rokovať sa bude o ľuďoch trestaných napríklad za zabitie, ťažké ublíženie na zdraví, závažné majetkové trestné činy alebo daňové podvody, ale aj obchodovanie s ľuďmi, únos, zajatie rukojemníkov či podpaľačstvo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #referendum #migranti