Prímerie v Sýrii sa vcelku dodržiava

Prímerie medzi vládou a povstalcami v Sýrii sa počas druhého deň jeho platnosti vcelku dodržiava, informujú zahraničné agentúry. Hlásené boli len nálety na šesť miest v provincii Halab. Nie je však zatiaľ jasné, čie stroje ich vykonali, ani či tieto údery znamenajú porušenie dohodnutého pokoja zbraní. Terčom delostreleckej paľby z tureckého územia sa stalo kurdské prihraničné mesto Tal Abjád. Rusko a USA vyšetrujú okolnosti tohto útoku.

28.02.2016 14:54
debata (30)

Sýrski povstalci z oblasti okolo Halabu podľa agentúry Reuters tvrdia, že nedeľňajšie nálety uskutočnili ruské lietadlá. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje situáciu v krajine z Británie, príslušnosť lietadiel zatiaľ nie je objasnená. „Nevieme, ktoré lietadlá uskutočnili údery a nie sme si istí, či to predstavuje porušenie prímeria, pretože nie je jasné, či sa na tie mestá prímerie vzťahuje,“ povedal šéf SOHR Rami Abdar Rahmán. Nálety si podľa neho vyžiadali jednu obeť.

Prímerie platí len medzi sýrskou armádou a sýrskymi povstalcami, nevzťahuje sa na radikálne hnutie Islamský štát a front An-Nusrat a nimi ovládané oblasti. Sýrské médiá o náletoch v oblasti Halab neinformovali, ruské ministerstvo obrany sa k nim odmietlo vyjadriť, napísal Reuters.

V meste Halab vládol podľa spravodajcu agentúry AFP v noci pokoj, neboli tam boje ani nálety. Obyvatelia sa zobudili bez rachotu delostreleckej paľby a vydali sa do ulíc na nákupy. „To ticho je také zvláštne. Dlho sme zaspávali a prebúdzali sa za hrmenia diel,“ povedal 45-ročný Abú Umar, ktorý prevádzkuje pekáreň vo východnej časti mesta, ktorú kontrolujú povstalci. „Som šťastný, ľutujem však oblasti, na ktoré sa prímerie nevzťahuje a obyvatelia tam ďalej trpia,“ dodal.

Ďalší spravodajca AFP, ktorý sa vydal do okolia Damasku, konštatoval, že tam v meste vládne absolútny kľud a v uliciach je živý ruch.

Islamisti útočili v Turecku aj Iraku

Delostrelecký útok v nedeľu hlásili z tureckého územia na pohraničné sýrske mesto Tal Abjád, ktoré je baštou kurdských milícií YPG. Radikáli z IS ovládajú nielen zhruba 50 percent územia v Sýrii, ale dobyli tiež veľké oblasti najmä v severnom Iraku. V nedeľu islamistickí ozbrojenci zaútočili na západné predmestie Bagdadu, Abú Ghrajb. Iracké bezpečnostné sily však ich útok odrazili, oznámili iracké úrady. Zahynulo pri tom najmenej osem vládnych vojakov a policajtov, 22 ďalších bolo zranených.

Traja samovražední útočníci v autách s náložami nabehli do ubytovní bezpečnostných síl a ďalší ozbrojenci spustili paľbu. Teraz je už situácia pod kontrolou a v mieste vyhlásili zákaz vychádzania, uviedol veliteľ vojenských operácií v oblasti západného Bagdadu.

Abú Ghrajb ležiaci 29 kilometrov západne od centra irackej metropoly sa neslávne preslávil rovnomennou väznicou, v ktorej americkí vojaci po invázii v roku 2003 týrali irackých väzňov. Lokalita je na pol ceste medzi Bagdadom a Fallúdžou, ktorú držia radikáli z IS.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #prímerie