Merkelová trvá na európskom riešení migračnej krízy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľnej televíznej talkshow potvrdila, že trvá na európskom riešení terajšej migračnej krízy. Povedala tiež, že stále stavia na rokovania s Tureckom, ale v prípade krachu budúceho summitu EÚ-Turecko vraj nemieni odstúpiť.

29.02.2016 01:00
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová
debata (137)

Merkelová v nedeľu neskoro večer v talkšou televízie ARD moderátorke Anne Willovej povedala, že jej „prekliata povinnosť spočíva v tom, aby táto Európa našla spoločnú cestu“. Všetky svoje sily vraj vrhne na ňou začatú cestu európskeho riešenia a boja proti príčinám utečenectva predovšetkým v Sýrii.

„To všetko sa možno mnohým zdá byť príliš pomalé,“ pripustila Merkelová. Stále vraj ale verí, že ide o jediný spôsob trvalého riešenia.

K uzatváraniu macedónsko-gréckej hranice poznamenala, že nemeckou zodpovednosťou je neponechať situáciu na pleciach jednej krajiny, ale riešiť ju spoločne s partnermi v EÚ.

Prisľúbila ďalšiu podporu Grécku. „Túto krajinu predsa teraz nemôžeme nechať v štichu,“ poznamenala Merkelová. Nemalo vraj zmysel držať Grécko v eurozóne, ak by teraz bolo ponechané pádu.

Vyvodenie osobných dôsledkov v prípade, že by budúci pondelok skrachoval summit EÚ-Turecko, kancelárka vylúčila. Poukázala na to, že ďalší summit EÚ je plánovaný už na 17. a 18. marca.

„Som veľmi optimistická, že sa nám európska cesta podarí.“ Nenastal vraj čas na premýšľanie o alternatívach. Na otázku, či má "plán B "zahŕňajúci národné riešenia vrátane uzatvárania hraníc, odpovedala záporne.

Merkelová varovala pred národnými akciami na vlastnú päsť. „To je presne to, čoho sa teraz obávam; keď jeden stanovuje svoju hranicu, musí druhý trpieť. To nie je moja Európa,“ povedala šéfka nemeckej vlády. Nikto by si podľa nej nemal myslieť, že jednostranné uzatváranie hraníc môže problémy vyriešiť. Myslím na to, aby nebola zničená Európa, tvrdila Merkelová.

Kancelárka požiadala nemeckých občanov o trpezlivosť s jej medzinárodným úsilím. Jej prioritou je udržať Európu pohromade a ukázať ľudskosť. Ide tiež o povesť Nemecka vo svete, domnieva sa. „Je to veľmi dôležitá fáza našich dejín,“ podotkla.

Na otázku, či by sa situácia v Nemecku vzhľadom na čiastočne násilné protesty a otvorené násilie voči utečencom mohla vyvinúť podobne ako za Weimarskej republiky do situácie ohrozujúcej demokraciu, Merkelová odpovedala: „To si nemyslím.“ Príslušné varovné signály je ale treba brať vážne.

Ak majú ľudia obavy, môžu vraj demonštrovať pokojne. Merkelová povedala, že je pripravená na dialóg, predpokladom je však schopnosť a ochota druhej strany načúvať.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #migračná kríza