Francúzske úrady začali likvidovať časť tábora pri Calais

Francúzske úrady začali vypratávať časti utečeneckej kolónie pri prístavnom meste Calais. Informovala o tom agentúra AP. V takzvanej Džungli žijú tisíce migrantov, ktorí sa snažia dostať za lepším životom do Británie. Ich prítomnosť však vyvoláva napätie v časti miestnych obyvateľov.

29.02.2016 12:29
Calais, utečenci Foto: ,
Policajti v helmách dohliadajú na pracovníkov, ktorí vypratávajú časť utečeneckého tábora pri Calais.
debata (4)

Robotníci začali likvidovať južnú časť provizórneho tábora na základe súdneho rozhodnutia z minulého štvrtka. Podľa spravodajského serveru BBC začali búrať najprv neobývané prístrešky a tie, v ktorých zjavne migranti stále bývajú, nechávali nedotknuté. Na mieste sú k dispozícii aj dva buldozéry. Kvôli možným protestom obyvateľov Džungľe je na mieste pripravená aj poriadková polícia a vodné delá.

Životné podmienky v calaiskom tábore pripomínajú chudobné štvrte veľkomiest v rozvojovom svete a francúzske úrady to už ďalej nechcú akceptovať, migrantov preto chcú presunúť do riadnych utečeneckých centier. Podľa štvrtkového výroku súdu však nemôžu južnú časť kolónie zrovnať so zemou úplne. Zostať musia spoločné priestory ako školy alebo modlitebne.

Tábor pri Calais existuje už niekoľko rokov a podľa odhadov v ňom v súčasnosti žije až 4 000 ľudí, ktorí si chcú splniť sen a dostať sa do Británie. Súčasná fáza „humanitárnej operácie“, ako vypratanie označujú francúzske úrady, by sa mala dotknúť asi tisícky z nich. Môžu sa presunúť do kontajnerového parku v severnej časti táboriska či do obdobných zariadení na inom mieste Francúzska. Môžu tiež v krajine požiadať o azyl, čo väčšina z nich však nechce.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tábor #utečenci #Calais