Maďarskí rodičia nechali deti doma na protest proti Orbánovi

Tisíce rodičov v Maďarsku nechali svoje deti doma a neposlali ich do školy na protest proti školskej politike vlády premiéra Viktora Orbána, ktorá spočíva v centralizácii, zvýšení záťaže učiteľov a zrušení možnosti voľby učebníc.

29.02.2016 18:29
debata (42)

Správy z rôznych končín zeme podľa agentúry AP naznačili, že protest sa prejavil na účasti na vyučovaní, a to najmä na vysokých školách. Na facebooku sa k akcii pridalo najmenej 34-tisíc ľudí. „Táto akcia bola prvým varovaním. Ak vláda nezareaguje na naše návrhy, budeme pokračovať,“ povedala pre AP organizátorka protestu Krisztina Puskásová. Dodala, že má potvrdené z viac ako 250 škôl, že mnohí rodičia nechali svoje deti doma.

Puskásová pripustila istú kritiku ohľadom zapojenie detí do protestu, ale uviedla, že jej výzva bola adresovaná predovšetkým rodičom, na ktorých naliehala, aby s deťmi hovorili o problémoch škôl. „Rodičia musia brániť svoje deti pred zlým vzdelávacím systémom,“ zdôraznila.

Pred dvoma týždňami tisíce maďarských učiteľov na demonštrácii v Budapešti protestovali proti vládnym reformám v školstve, ktoré kritici považujú za ďalší pokus premiéra Orbána, ako posilniť kontrolu nad štátnymi inštitúciami.

Vláda prevzala kontrolu nad školami pred tromi rokmi a celý systém teraz reguluje jeden ústredný orgán. Reformy zahŕňajú napríklad zvýšenie pracovnej záťaže učiteľov a tiež boli zavedené nové osnovy a nové učebnice, ktoré vraj obsahujú chyby. Protestujúci učitelia požadovali okrem iného zníženie počtu vyučovaných hodín a voľnosť pri výbere učebníc.

Úrady tvrdia, že pondelok bol školskom dňom ako každý iný a že rodičia majú aj iné možnosti, ako vyjadriť kritické názory. Vláda však 6. februára odvolala svojho splnomocnenca pre vzdelávanie a sľúbila obmedziť centralizáciu. Premiér Orbán sa však podľa AP snaží predstaviť požiadavky učiteľov ako spor o mzdy, hoci tie neboli hlavným dôvodom protestov.

Opozícia podporila rodičovský protest ako výraz solidarity s búriacimi sa pedagógmi. Socialisti vyzvali na prijatie nového školského zákona a k zrušeniu štátnej školskej agentúry. Problém nevidí ani tak v dlhu, ktorý školská agentúra stačila vytvoriť, ako v snahe vládnucej strany chopiť sa kontroly nad deťmi. Aj ďalší opoziční politici volajú po návrate škôl miestnym samosprávam.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán