Trumpa podľa prieskumov čaká v utorok víťazstvo v najmenej ôsmich štátoch

Favorit republikánskej nominácie na prezidenta Donald Trump deň pred kľúčovým hlasovaním dominuje komentárom amerických médií aj prieskumom voličských preferencií. Takzvaný superutorok posunie výrazne vpred rozhodovanie o víťazovi súboja republikánskych politikov, v ktorom je Trump tipovaný na jasného víťaza.

29.02.2016 19:04
debata (29)

V nedeľu večer sa kontroverznému miliardári dostalo významnej podpory zo strany Alabamskej senátora Jeffa Sessions, ktorý sa k jeho kampani verejne prihlásil. Sessions je podľa serveru Politico považovaný za ikonu konzervatívneho hnutia Tea Party, ku ktorému sa hlási aj Trumpov súper Ted Cruz. Senátorovej rozhodnutie podporiť Trumpa je preto považované za veľkú Cruzová prehru tesne pred kľúčovým hlasovaním.

Minulý týždeň Trumpová kandidatúru podporili republikánski členovia Snemovne reprezentantov Duncan Hunter a Chris Collins a tiež guvernér štátu New Jersey Chris Christie, ktorý minulý týždeň z kampane odstúpil.

Podľa prieskumov voličských preferencií čaká v utorok Trumpa veľká noc. Hlasovať budú republikáni v 13 amerických štátoch a najmenej v ôsmich z nich Donald Trump podľa prieskumov vedie. Štáty Colorado a Wyoming v rámci tejto skupiny stoja mimo, pretože odtiaľto nie sú aktuálne sondáže verejnej mienky za republikánov k dispozícii.

Posledné prieskumy z Wyomingu sú z minulého leta, vyhrali je Rand Paul a Paul Ryan. Paul už po neúspechoch z kampane odstúpil a Ryan sa nakoniec prezidentského súboja odmietol zúčastniť. Trump súčasťou dopytovania voličov nebol. V Colorade sa sondáž uskutočnila v novembri, zvíťazil v nej Ben Carson, ktorý podľa doterajších výsledkov značne zaostáva, Trump skončil druhý.

Republikánskemu favoritovi Trumpovi v nadchádzajúcom hlasovaní navyše hrá do kariet, že v štyroch štátoch musia kandidát dostať aspoň 20 percent hlasov, aby nejaké delegátov pre záverečnej nominačnej zhromaždenia získal. V troch z týchto štyroch štátov sú všetci Trumpovi súperi podľa prieskumov pod touto hranicou.

Posledné prieskumy predpovedajú tento výsledok utorkového hlasovania:

Štát Donald Trump (%) Marco Rubio (%) Ted Cruz (%)
Alabama 36 19 12
Aljaška 28 9 24
Arkansas 23 23 27
Georgia 45 19 16
Massachusetts 43 20 9
Minnesota 18 23 21
Oklahoma 29 21 20
Tennessee 40 19 22
Texas 27 15 36
Vermont 32 17 11
Virgínia 40 27 17
29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #voľby prezidenta USA