Pri samovražednom útoku v Bagdade zomrelo najmenej 40 ľudí

Po útoku samovražedného atentátnika, ku ktorému sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát (IS), zahynulo v irackom meste Mukdadíja v blízkosti metropoly Bagdadu najmenej 40 ľudí. Ďalších viac ako 50 ľudí je zranených. S odvolaním sa na bezpečnostné a zdravotnícke zdroje o tom informujú zahraničné médiá. Bojovníci IS v nedeľu zaútočili aj priamo v irackej metropole, pri dvojitom samovražednom útoku na trhovisko v šiitskej štvrti tam zahynulo 78 ľudí.

29.02.2016 21:28
debata (2)

Útočník oblečený do vesty s výbušninami sa v Mukdadíji odpálil v blízkosti svätyne, kde sa práve konali pohrebné modlitby za zosnulého člena šiitských milícií. Podľa polície pri útoku zahynulo aj šesť veliteľov, ktorí na smútočný obrad prišli. Štyria z nich podľa agentúry Reuters patrili k šiitskym milíciám Asáib Ahl al-Hak, teda k Lige spravodlivých, ktorá vznikla po spojeneckej invázii do Iraku v roku 2003. Ďalší dvaja boli členmi milícií Badr. Útok preto môže viesť k ďalšiemu vystupňovaniu sektárskeho násilia.

Mukdadíja leží v provincii Dijála, asi 80 kilometrov severovýchodne od Bagdadu. V januári tu pri explózii dvoch bômb v kaviarni zahynuli viac ako dve desiatky ľudí. Aj vtedy sa k činu prihlásil Islamský štát.

Sunnitskí poslanci potom obvinili šiitske milície, že po januárových atentátoch v Mukdadíji spustili v provincii Dijála odvetné útoky na sunnitov a že pri nich zahynuli štyri desiatky ľudí. Velitelia milícií to však popreli a obvinili z útokov Islamský štát. Jeho členovia ešte pred rokom kontrolovali v tejto provincii rozsiahle územia, armáda ich potom z väčšej časti dobyla späť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #IS