Víťazi volieb v Írsku stále odmietajú spolupracovať

Dve hlavné politické strany v Írsku po oznámení patového výsledku parlamentných volieb uviedli, že sa každá zvlášť pokúsi v najbližších desiatich dňoch zostaviť vlastnú koaličnú vládu. Informovala o tom agentúra Reuters. Tieto snahy však podľa analytikov takmer určite skrachujú a prinútia obe strany, aby uvažovali o partnerstve, ktorému sa zatiaľ bránia.

29.02.2016 22:04
debata (1)

K parlamentnej väčšine treba 80 kresiel. Strana Fine Gael doterajšieho premiéra Endy Kennyho vyhrala voľby, ale získala len 47 kresiel. Labouristi, ktorí boli jej doterajší koaliční partneri, prepadli a udržali si len šesť kresiel. Na druhej pozícii skončila opozičná formácia Fianna Fáil so 43 kreslami. Zvyšných 62 poslaneckých miest si rozobralo viacero rôzne orientovaných malých formácií.

Parlamentná väčšina tak najskôr môže vzniknúť len spoluprácou strán Fine Gael a Fianna Fáil. Lídri oboch formácií to zatiaľ odmietajú. Sľúbili však, že sa o tom poradia so svojimi členmi. Strany sú podobného politického zamerania, ale rozdeľuje ich dlhoročný spor okolo prístupu k Severnému Írsku. Fianna Fáil vyčíta Fine Gael, že uznala Írsko v súčasných hraniciach, a tak ponechala Severné Írsko pod nadvládou Británie. Požaduje začlenenie Severného Írska do Írskej republiky.

Írsky minister zahraničia Charles Flanagan naznačil, že dohoda oboch hlavných strán by nakoniec byť mohla. „Krízu nevyriešia nemenné postoje,“ odpovedal podľa Reuters na otázku, či by vyjednávanie o vláde mohlo viesť k dohode medzi jeho Fine Gael a Fianna Fáil. V prvom rade je podľa ministra nutné zistiť, aké možnosti ponúka nové zloženie parlamentu k vytvoreniu novej vlády.

„Čelíme niekoľkomesačnej dočasnej vláde,“ uviedol írsky denník Independent. Podľa komentárov je pravdepodobné, že ak sa strany Fine Gael a Fianna Fáil nedohodnú aspoň na podpore minoritnej vlády jednej z nich, budú nové voľby. Väčšina podnikateľov je však presvedčená, že v záujme ekonomiky je nutné mať rýchlo stabilnú vládu, povedala šéfka veľkej írskej poisťovne FBD Fiona Muldoonová.

Doterajšia vládna koalícia kresťanských demokratov s labouristami doplatila na rozladenie voličov, podľa ktorých trvali úsporné opatrenia vyvolané ekonomickou krízou už dosť rokov, pričom následky hospodárskeho oživenia dostatočne nepociťujú. Mnoho voličov hlasovalo pre menšie strany kritizujúce škrty či pre nezávislých kandidátov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Írsko