Porošenko odmietol výzvy na predčasné voľby

Ukrajinský prezident Porošenko vyhlásil, že nepripustí predčasné voľby. Podľa neho by totiž neprispeli k vyriešeniu súčasnej politickej krízy na Ukrajine.

29.02.2016 22:52
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (64)

„Chcem zdôrazniť, že momentálne nedovolím, aby sa konali predčasné voľby… Nemáme na to čas ani to nie je potrebné,“ vyhlásil Porošenko na stretnutí s predstaviteľmi medzinárodnej neziskovej organizácie Aspen Institute. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Prezident odmietol snahy niektorých ukrajinských politických lídrov vynútiť si usporiadanie volieb v skoršom termíne, čo by však podľa neho nič nevyriešilo.

„Nebudeme mať lepší parlament a musíme sa naučiť spolupracovať s tým súčasným,“ zdôraznil Porošenko. Za kľúčovú potrebu súčasnej Ukrajiny pritom označil úspešnú implementáciu reforiem.

Ukrajina prechádza v súčasnosti vážnou politickou krízou. Prozápadná ukrajinská vládna koalícia totiž prišla vo februári o parlamentnú väčšinu po tom, ako ju opustili dve z koaličných strán.

Na základe ukrajinských zákonov sa musí do mesiaca vytvoriť nová väčšinová vláda. V opačnom prípade by prezident musel rozpustiť parlament a vypísať predčasné parlamentné voľby.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ukrajina #Petro Porošenko #ukrajinská kríza