Superutorok: Clintonová a Trump smerujú k víťazstvu

Koho vyšle superutorok na cestu do záverečného súboja o Biely dom? Demokrati si zmerajú sily v dvanástich primárkach a volebných zhromaždeniach a republikáni dokonca v 13.

01.03.2016 08:46
Clintonová Foto: ,
Bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
debata (19)

Preto sa 1. marec nazýva aj politickým superutorkom. Po ňom by mohlo byť jasnejšie, kto v dvoch hlavných amerických stranách získa v lete na zjazdoch delegátov nomináciu na prezidenta.

Čo s Trumpom?

Zamotanejšia situácia je u republikánov. Kontroverzný miliardár Donald Trump zatiaľ okrem volebných zhromaždení v Iowe zanecháva súperov za sebou. A podľa mnohých pozorovateľov u republikánov rastie panika. Časť straníckych elít sa už presúva do Trumpovho tábora, ďalšia skupina zase rozmýšľa, či je možné ešte miliardára zastaviť a ako.

"Som hrdý na to, že môžem podporiť Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov,“ uviedol minulý piatok guvernér New Jersey Chris Christie. Ten istý politik ešte nedávno povedal, že cíti bolesť pri myšlienke, že by miliardár mohol šéfovať Bielemu domu. Christie tiež bojoval v primárkach, ale po zlých výsledkoch v Iowe a v New Hampshire skončil.

Trump má už len dvoch súperov, ktorí sa ho ako-tak držia. Floridského senátora Marca Rubia a jeho texaského kolegu Teda Cruza. V hre ešte zostávajú aj guvernér Ohia John Kasich a neurochirurg Ben Carson, ktorých šance sú však už mizivé.

"Myslím si, že Trump vyhrá všetko,“ priznal Kasich pred superutorkom pre televíziu CNN. Ohijský guvernér ešte verí, že v rodnom štáte zaboduje, a to zlepší jeho šance. Časť republikánov však dúfa, že sa zrodí dohoda na jednom kandidátovi, ktorý by stál proti Trumpovi. Kompromisom by mohol byť Rubio. Hoci má silno konzervatívne názory, do istej miery je prijateľný aj pre centristických voličov. A bez nich republikáni Biely dom 8. novembra vyhrajú len ťažko.

Rubio zvýšil intenzitu útokov na Trumpa. Dokonca sa z neho vysmieva. "Trump rád žaluje ľud. Mal by žalovať toho, kto mu urobil to s jeho tvárou,“ vyhlásil Rubio v narážke na to, že Trump sa často ukazuje s nasprejovaným opálením, ktoré má zvyčajne oranžový nádych.

Počas víkendu však rozpútal republikánsky miliardár ďalšiu kontroverznú debatu. Najprv sa na svojej oficiálnej twitterovej stránke prihlásil k výroku: Je lepšie byť jeden deň levom ako sto rokov ovcou. Lenže autorom týchto slov je fašistický diktátor Benito Mussolini.

Zároveň sa Trump nedištancoval od Davida Duka, šéfa extrémistickej rasistickej organizácie Ku Klux Klan, ktorý ho verejne podporil. Miliardár v televízii CNN len vyhlásil, že o tejto skupine vie veľmi málo na to, aby ju súdil, ale že vraj si to naštuduje.

Kontroverzný miliardár Donald Trump. Foto: SITA/AP, Sue Ogrocki
Donald Trump Kontroverzný miliardár Donald Trump.

Žiadny škandál však Trumpovi zatiaľ nepodrazil nohy. Veď vyhral už v troch štátoch zo štyroch, kde sa konali primárne voľby. Urazil Mexičanov, moslimov, ženy, veteránov aj telesne postihnutých. Obdivuje ruského prezident Vladimira Putina a nemá problém ani s popraveným irackým diktátorom Saddámom Husajnom.

Aj politológ David McCuan zo Sonomskej štátnej univerzity pripomína, že Trumpovi dosiaľ nič neuškodilo. Nech povedal čokoľvek. "Ja sám aj mnohí iní odborníci upozorňujeme, že hovorí priveľa a rozpráva zlé veci. Zatiaľ sa však politické zákony na Trumpa nevzťahujú,“ priznal pre Pravdu McCuan.

Situácia u republikánov zašla už tak ďaleko, že sa dokonca uvažuje o tom, že na júlovom zjazde sa pokúsia Trumpa zastaviť aj keby v primárkach získal nadpolovičný počet delegátov. Nie všetci totiž musia odovzdať hlasy jemu. To je však už len posledná a veľmi nepravdepodobná možnosť. Okrem toho by to takmer určite viedlo k tomu, že Trump by išiel do boja o Biely dom ako nezávislý. A to by takmer naisto znamenalo víťazstvo demokratov. "Moja strana sa absolútne zbláznila,“ povedal podľa denníka Guardian na adresu republikánov a Trumpa juhokarolínsky senátor Lindsay Graham, ktorý sa tiež pokúšal stať prezidentom.

Clintonovej dobré šance

Demokratická strana sa zatiaľ môže len usmievať proti pohľade na problémy svojho hlavného rivala. Pokojnejšie už určite spáva aj bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. V sobou si pripísala jednoznačné víťazstvo v primárkach v Južnej Karolíne. Vermontského senátora a predstaviteľa ľavicového krídla strany Bernieho Sandersa porazila, keď získala viac ako 73 percent hlasov.

Aj počas superutorka bude Clintonová určite bodovať vo väčšine štátov. Sanders ju jasne porazil v New Hampshire a tesne s ňou prehral v Iowe. Chvíľu sa zdalo sa, že by Clintonovej mohol prekaziť cestu za straníckou nomináciou. Momentálne to však opäť vyzerá ako veľmi nepravdepodobné. Clintonová zbiera stále viac a viac delegátov potrebných na zisk nominácie a má jednoznačne väčšiu podporu straníckych elít.

Sanders nehádže flintu do žita. "Chcem, aby jedna vec bola jasná. Táto kampaň sa len začala,“ vyhlásil vermontský senátor po zdrvujúcej porážke v Južnej Karolíne. Ani Clintonová nechce nič nechať na náhodu a napriek dobrým šanciam na celkové víťazstvo v primárkach Sandersa zjavne nepodceňuje. "Budeme súťažiť o každý hlas v každom štáte,“ uviedla.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #primárky #Donald Trump #Hilary Clintonová