Merkelová: Utečenci nemajú právo vyberať si krajinu svojho azylu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že nahromadenie migrantov na grécko-macedónskych hraniciach sa nedá porovnávať so situáciou z vlaňajšieho septembra, keď nechala vstúpiť na územie Nemecka tisíce utečencov z Maďarska.

01.03.2016 17:13
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (115)

V uplynulých mesiacoch sa podľa Merkelovej na zvládnutie stoviek ľudí, ktorí prichádzajú do Grécka, urobilo veľa príprav. „Ubytovacie možnosti sú aj v Grécku, mali by ich využívať i migranti,“ uviedla po stretnutí s chorvátskym premiérom Tihomirom Oreškovičom.

Nemecká kancelárka ďalej zopakovala, že cieľom je vytvoriť mechanizmus, na základe ktorého sa budú prerozdeľovať utečenci, ktorí prichádzajú do Grécka, do iných európskych štátov.

Zdôraznila však, že „utečenec nemá právo, aby si povedal – chcem získať azyl v konkrétnej krajine Európskej únie“.

Macedónsko v pondelok zamietlo vstup na svoje územie niekoľkým stovkám nelegálnych migrantov, ktorí sa nachádzajú na gréckej strane hraníc. Agentúra AP uviedla, že okolo 10 000 utečencov sa utáborilo na grécko-macedónskych hraniciach, kde čakajú na povolenie úradov pokračovať v dlhej ceste na sever do bohatších krajín Európy, kde chcú požiadať o azyl.

Nemecko vlani zaevidovalo zhruba 1,1 milióna ľudí žiadajúcich o azyl.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Maďarsko #hranice #Angela Merkelová #Macedónsko