Nemecký ústavný súd rokuje o zákaze extrémistickej strany NPD

Nemecký ústavný súd začal rokovania o zákaze krajne pravicovej Národnej demokratickej strany Nemecka (NPD). Žiadosť o zákaz podala Spolková rada, v ktorej zasadajú zástupcovia vlád nemeckých spolkových krajín. Podľa nich NPD ohrozuje demokratické usporiadanie v krajine.

01.03.2016 17:37
Frank Franz, NPD, Peter Richter Foto: ,
Predseda nemeckej strany NPD Frank Franz (vľavo) hovorí so svojím právnikom Petrom Richterom počas súdu v Karlsruhe.
debata (43)

Právni zástupcovia sa pokúsili proces zastaviť, keď obvinili dvoch zo sudcov zo zaujatosti, tribunál však túto námietku zamietol.

Predseda ústavného súdu Andreas Vosskuhle na úvod rokovania označil proces za veľkú skúšku pre demokratický štát. Podľa neho každý zákaz strany znamená významný zásah do demokratického usporiadania, a preto je potrebné, aby na to existovali závažné dôvody.

„Zákaz strany je dvojsečný meč. Aby bránil slobodu, musí časť slobody obmedziť,“ povedal Vosskuhle.

Ústavný súd už v roku 2003 zamietol žiadosť nemeckej vlády a parlamentu o zákaz NPD. Snaha vlády vtedy stroskotala. Skončila blamážou, pretože s vedením NPD sa spájali agenti nemeckej kontrarozviedky. Ako dôkaz na súde pritom mali slúžiť aj prejavy, ktoré títo agenti napísali.

Pred terajším prerokovaním žiadosti o zákaz NPD si ústavný súd vyžiadal od Spolkovej rady dôkazy o tom, že v strane už žiadni štátom platení informátori nepôsobia. Právni zástupcovia NPD v úvodných prejavoch uviedli, že neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že vo vedení strany agenti kontrarozviedky už nepôsobia.

Podľa právnikov strany preto nemožno vylúčiť, že extrémistické výroky, ktoré Spolková rada strane NPD prisudzuje, vzišli od platených informátorov. Vyzvali preto k zastaveniu procesu.

Zástupcovia NPD sa tiež pokúsili zastaviť konanie, keď obvinili dvoch sudcov zo zaujatosti. Podľa nich nemôže prípad posudzovať sudca Peter Huber, ktorý bol v rokoch 2009 a 2010 durynským krajinským ministrom vnútra a v tom čase podporoval zákaz strany. Za zaujatého označili právnici tiež Petera Müllera, ktorý bol v rokoch 1999 až 2011 krajinským premiérom Sárska a údajne sa vtedy negatívne vyjadroval o NPD.

Ostatní členovia súdneho senátu však námietku zaujatosti voči Huberovi a Müllerovi zamietli. Podľa nich funkcia člena ústavného súdu nezakazuje politické komentáre. Nemožno podľa nich navyše posudzovať stanoviská, ktoré sudcovia zastávali pred svojím nástupom na súd.

Zákaz NPD problém s extrémistami nevyrieši, tvrdí nemecký minister

Predseda NPD Franz Frank novinárom pri príchode na súd povedal, že aj teraz očakáva neúspech sťažnosti proti svojej strane. „Sme relatívne pokojní. Berieme súdny proces vážne, ale nevidíme nebezpečenstvo, že by nás mohli zakázať,“ povedal.

Naopak, saský premiér Stanislaw Tillich, ktorý predsedá Spolkovej rade, pred začatím rokovaní veril, že sa podarí zákaz presadiť. „NPD je protiústavné, ide o veľmi agresívnu strana, ktorá pohŕda ľuďmi, ktorá svojím programom aj svojím konaním spochybňuje systém,“ povedal novinárom. Podľa neho žalobu dobre pripravili, Spolková rada na nej pracovala dva roky.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas však upozornil, že ani prípadný zákaz NPD problém s extrémistami nevyrieši. „Ústavný súd z nás nemôže sňať úlohu bojovať proti krajnej pravici, nech už proces dopadne akokoľvek. Aj keby sa NPD zakázala, bohužiaľ, neznamenalo by to, že v Nemecku už nebudú pravicoví extrémisti,“ povedal.

Nemecký ústavný súd zakázal od druhej svetovej vojny len dve strany. V roku 1952 to bola Socialistická ríšska strana (SRP), ktorá sa otvorene hlásila k odkazu nacistickej NSDAP, v roku 1956 potom Komunistická strana Nemecka (KPD), ktorá podľa súdu pripravovala revolúciu a chcela v Spolkovej republike zaviesť diktatúru.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súd #zákaz #extrémizmus #krajná pravica #NPD