Ďalšie kolo rozhovorov o Sýrii sa posunulo na 9. marca

Ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii sa začne v Ženeve 9. marca popoludní, povedal agentúre Reuters splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Diplomat predtým navrhol dátum 7. marca, ale termín sa vraj rozhodol posunúť z logistických dôvodov a tiež preto, aby bolo upevnené niekoľko dní staré prímerie v tejto blízkovýchodnej krajine. "Už to (rozhovory) nebudem odďaľovať," dodal de Mistura.

01.03.2016 18:40
debata (2)

Rokovanie medzi sýrskou vládou a opozíciou sa začalo na konci januára v Ženeve, 3. februára ho však de Mistura prerušil, pretože nebol dosiahnutý potrebný pokrok. Znepriatelené strany vtedy konali nepriamo cez sprostredkovateľov.

V Sýrii platí od polnoci z minulého piatka na sobotu prímerie. K dodržiavaniu pokoja zbraní sa zaviazala sýrska vláda aj opozícia, dohoda sa však nevzťahuje na radikálov z organizácie Islamský štát a z frontu An-Nusrat. Zastavenie paľby by okrem iného malo umožniť, aby sa k civilistom dostali potrebné dodávky humanitárnej pomoci.

Podľa pondelkového vyhlásenia generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna je prímerie v zásade dodržiavané. Rusko, kľúčový spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a takzvaná umiernená opozícia od uplynulého víkendu však upozorňujú na opakované porušovanie prímeria.

„Nechceme, aby sa rozhovory v Ženeve stali diskusiou o tom, či bol pokoj zbraní porušený alebo nie, chceme, aby išli k jadru veci,“ povedal de Mistura v rozhovore pre Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Staffan de Mistura