Po krvavých atentátoch IS prešli iracké sily do protiútoku

Iracké jednotky s podporou polovojenských síl a letectva začali nový útok proti radikálnemu Islamskému štátu (IS) približne sto kilometrov severne od metropoly Bagdadu. Islamisti v posledných dňoch podnikli v okolí mesta i priamo v jeho srdci sériu samovražedných bombových atentátov, ktoré si vyžiadali vyše 120 mŕtvych.

01.03.2016 18:56
Irak, IS, bomba, útok Foto: ,
Iracké jednotky útočili proti IS pri meste Samárra.
debata (2)

Podľa armádneho velenia vedú vojenské oddiely ofenzívu severovýchodne od mesta Sámarra s cieľom prerušiť zásobovaciu trasu IS a spevniť zovretie severoirackého mesta Mosul, ktoré je stále v rukách islamistov. Účelom operácie je okrem prerušenia spojenia radikálov medzi tromi provinciami tiež vytvorenie predpolia pre budúce dobytie Mosulu a provincie Anbar. Na operácii sa podieľajú aj lietadlá koalície pod vedením USA.

„Tieto operácie budú hrať zásadnú úlohu v odrezaní všetkých zásobovacích trás pre oblasti, ktoré sú stále pod kontrolou teroristov,“ uviedol armádny hovorca Jahjá Rasúl.

Iracká armáda za posledný rok dobyla dve významné mestá – Tikrít a Ramádí. Napriek vzdušnej a logistickej podpore USA a arabských krajín sa jej v boji proti IS v teréne príliš nedarí. Posledné útoky na Bagdad ukázali jej slabú obranyschopnosť, hoci má tento rok ambíciu dobyť druhé najväčšie iracké mesto Mosul. Niektorí poľní velitelia práve v tomto ohľade kritizujú velenie, že sa sústreďuje na prípravy na dobytie tohto mesta na severe krajiny, hoci armáda ešte nestihla vytlačiť islamistov z centrálnej časti štátu.

Aj v utorok pokračovali útoky, ktoré majú na svedomí radikáli z Islamského štátu. Na armádne velenie v západoirackom meste Hadísa zaútočili štyria samovražední atentátnici oblečení do armádnych uniforiem. Usmrtili osem vojakov, medzi nimi aj jedného miestneho vojenského veliteľa, uviedla agentúra AP. Islamisti sa k atentátom prihlásili na džihádistických internetových stránkach, uviedli však, že útočili len dvaja samovražední atentátnici. Hadísa leží asi 240 kilometrov severozápadne od Bagdadu blízko kľúčovej priehrady na rieke Eufrat. Islamský štát na mesto zaútočil už niekoľkokrát, zatiaľ sa mu ho však nepodarilo dobyť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #Bagdad #IS