Peruánsky nobelista Llosa označil Trumpa za klauna a rasistu

Republikánsky favorit o prezidentskú nomináciu Donald Trump je klaun a rasista. Na tlačovej konferencii v Madride to vyhlásil známy peruánsky spisovateľ a držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Mario Vargas Llosa, uviedla agentúra Reuters. Ak Trump republikánsku nomináciu na prezidenta USA skutočne získa, tak stranu odsúdi k porážke, domnieva sa Llosa.

01.03.2016 21:08
debata (24)

„Je nebezpečenstvom pre Spojené štáty,“ povedal Llosa, ktorý sa v roku 1990 neúspešne uchádzal o úrad peruánskeho prezidenta. „(USA) sú krajinou, ktorá je priveľmi dôležitá pre zvyšok sveta, než aby mala v Bielom dome klauna, demagóga a rasistu, ako je pán Trump,“ dodal.

Trump je podľa predvolebných prieskumov a podľa výsledkov doterajšieho hlasovanie jasným favoritom republikánskeho súboja o prezidentskú nomináciu. Podľa prieskumov ovládne aj dnešný superutorok, keď republikáni hlasujú o straníckom kandidátovi vo viac ako desiatich štátoch USA.

Miliardár a realitný magnát počas kampane predniesol rad kontroverzných návrhov. Prisľúbil napríklad postaviť na južnej hranici s Mexikom múr, aby zabránil nelegálnej migrácii, chce tiež deportovať jedenásť miliónov ľudí, ktorí v USA zdržiavajú nelegálne. Mexičanov označil Trump za násilníkov a drogových priekupníkov.

Trumpova volebná kampaň, ktorá sa zdá byť nezastaviteľná, tak podľa peruánskeho spisovateľa zaistí Demokratickej strane po odchádzajúcom Barackovi Obamovi ďalšie prezidentské obdobie. „Hillary Clintonová iste drvivo vyhrá, pokiaľ bude republikánskym kandidátom Donald Trump,“ povedal.

Sedemdesiatdeväťroč­ný Llosa získal Nobelovu cenu za literatúru v roku 2010, v súčasnej dobe žije prevažne v Madride. Veľký ohlas mal v roku 1963 hneď jeho prvý román Mesto a psy, pôsobivé spodobnenie autoritatívnych systémov. Veľmi oceňovaný je jeho román Zelený dom (1965). Medzi ďalšie jeho romány, ktoré vyšli aj v slovenských prekladoch, patrí Raj je až za rohom, Teta Julie a zneuznaný génius, Pantaleón a jeho ženská rota alebo Neposlušné dievča. V španielskej metropole v utorok predstavil nový román Cinco esquinas.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #voľby prezidenta USA