Tajná služba čelí vyšetrovaniu kvôli incidentu na Trumpovom mítingu

Tajná služba Spojených štátov (USSS), ktorej úlohou je ochrana amerického prezidenta a vysokých vládnych činiteľov vrátane prezidentských kandidátov, čelí novému škandálu. Jej agent počas pondelkového mítingu republikánskeho favorita Donalda Trumpa v štáte Virgínia zrazil k zemi novinára, s ktorým sa dostal do sporu kvôli miestu pre odfotenie demonštrantov protestujúcich proti Trumpovi. Biely dom dnes podľa agentúry Reuters oznámil, že USSS prípad vyšetruje.

01.03.2016 21:28
debata (7)

Celý incident zaznamenalo niekoľko novinárov. Na snímkach je vidieť, ako sa fotograf Chris Morris, pracujúci pre magazín TIME, pokúšal získať čo najlepšie miesto, aby zdokumentoval protest Trumpovych odporcov. Potom, čo mu v tom jeden z agentov USSS zabránil, mu Morris adresoval nadávku. Agent ho bezprostredne potom chytil pod krkom a zrazil k zemi. Nahnevaný Morris sa následne pokúsil ostatným ukázať, čo sa mu stalo. Počas toho agenta rovnakým spôsobom uchopil pod krkom. Následne ochranka novinárov vyviedla.

Morris vo vyhlásení uviedol, že udalosti z Bieleho domu pokrýva deväť rokov a že počas tej doby sa nedostal s prezidentskou ochrankou do žiadneho sporu. „Pravidlá na Trumpovych akciách sú prísnejšie než na iných, čo prácu fotografov komplikuje, mnohí predo mnou na to poukázali,“ uviedol Morris. „Ľutujem svojej role v spomínanom spore, ale reakcia agenta bola neprimeraná a zbytočne násilná,“ dodal.

„Tajná služba spolupracuje s miestnymi úradmi, aby zistila, čo presne sa stalo,“ uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest. „Vedenie tajnej služby dalo na vedomie, že podnikne príslušné kroky podľa záveru tohto vyšetrovania,“ do­dal.

Či Trump spor vôbec videl, nie je jasné, uviedla stanica Fox News. Isté však je, že počas svojho prejavu niekoľkokrát protest svojich kritikov komentoval.

Tajná služba v uplynulých rokoch narazila na množstvo zlyhaní a škandálov, za čo čelila tvrdej kritike. V reakcii na tieto zlyhania predvlani rezignovala vtedajšia šéfka tejto federálnej agentúry Julia Piersonová.

Najzávažnejší bezpečnostný škandál sa stal predvlani v septembri, keď bývalý americký vojak Omar Gonzales preliezol plot pri Bielom dome a prenikol niekoľko desiatok metrov do interiéru sídla amerického prezidenta, než ho zadržali príslušníci ochranky. Tajná služba sa dostala do pozornosti už v roku 2012, keď pred návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu v Kolumbii trávila zhruba desiatka jej mužských členov večer s prostitútkami.

USSS spadá pod ministerstvo vnútornej bezpečnosti. Služba bola založená v roku 1865 a má za úlohu ochraňovať prezidenta a členov jeho rodiny, viceprezidenta s rodinou, kandidátov na prezidenta a ďalších vysokých vládnych činiteľov s ich rodinami.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #tajná služba #Donald Trump