Macedónsko pustilo už 240 utečencov, 10-tisíc čaká na hranici

Macedónske úrady dočasne otvorili hranice s Gréckom a nechali prejsť asi 240 sýrskych a irackých utečencov ďalej do Európy.

02.03.2016 13:12 , aktualizované: 17:21
Grécko, Macedónsko, hranice Foto: ,
Na grécko-macedónskej hranici sa nahromadilo 10 000 utečencov a migrantov. Macedónsko vpustilo ďalej asi 170 z nich.
debata (15)

Informovala o tom agentúra AP. Podľa nej sa však teraz na macedónsko-gréckej hranici tiesni ďalších 10 000 ľudí. Príliv utečencov do Grécka neustáva, len dnes ich podľa DPA do aténskeho prístavu Pireus priplávalo z ostrovov v Egejskom mori viac ako tisíc.

Pätica krajín – Rakúsko, Chorvátsko, Macedónsko, Slovinsko a Srbsko – sa pred pár dňami dohodla na posilnení hraničných kontrol. Práve ich rozhodnutie spôsobilo, že sa migranti začali hromadiť v Grécku, kde ich uviazlo vyše 20 000. Len vo februári prišlo do Grécka z Turecka približne 55 000 migrantov.

Kritická je situácia na hraničnom priechode Idomeni-Gevgelija na grécko-macedónskej hranici. V pondelok sa tam utečencom podarilo vyraziť hraničnú bránu, takže macedónske poriadkové sily použili slzný plyn a vodné delá.

Grécka polícia uviedla, že Macedónsko otvorilo prechod od dnešnej polnoci trikrát, vždy asi na dve hodiny. Macedónsko už skôr oznámilo, že bude na svoje územie púšťať denne len toľko utečencov, koľko ich ďalej pustí jej severný sused Srbsko.

Grécko ako konečná stanica

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas varoval gréckych starostov miest a obcí, že v najbližších dvoch až troch rokoch už macedónske hranice zostanú prakticky nepriepustné. Podľa neho sa Grécko z tranzitnej krajiny stáva pre utečencov štátom cieľovým.

Macedónsko by mal navštíviť predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý bude rokovať s prezidentom Ďorgom Ivanovom. Predtým sa stretne v Chorvátsku s premiérom Tihomirom Oreškovičom.

Už v utorok rokoval šéf EÚ v Slovinsku a Rakúsku. Obchádza tak krajiny na tzv. balkánskej trase, po ktorej prúdi do Európy najviac utečencov.

Tí priplávajú najmä cez Stredozemné more z Turecka, len v prvých dvoch mesiacoch tohto roka ich priplávalo takmer 132 000, čo je podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) viac ako za celú prvú polovicu roka 2015.

V priemere tak pripláva do Grécka 2 000 utečencov denne. Podľa agentúry Reuters vyvíja teraz predovšetkým Nemecko tlak na Turecko, aby uvoľňovalo denne do Grécka nanajvýš 1 000 utečencov. Zvyšok by sa posielal potom priamo z Turecka do iných krajín EÚ.

Finančná podpora Turecku má potom viesť aj k tomu, aby krajiny udržiavali na prijateľnej úrovni utečenecké tábory na svojom území a udržali v nich čo najviac utečencov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Donald Tusk #Macedónsko #utečenecká kríza #balkánska trasa #Tihomir Oreškovič #Ďorg Ivanov #Idomeni