KĽDR po sprísnení sankcií vypálila niekoľko striel

Severná Kórea vypálila vo štvrtok do mora zo svojho východného pobrežia šesť "projektilov" krátkeho doletu, presnejšie údaje o ich druhu však zatiaľ nie sú dostupné. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na juhokórejské oficiálne zdroje.

03.03.2016 08:05
debata (5)

Najnovšiu paľbu z pobrežia Severnej Kórey zaznamenali len niekoľko hodín po tom, ako Bezpečnostná rada OSN uvalila na túto krajinu najprísnejšie medzinárodné sankcie za posledných 20 rokov.

Rada týmto spôsobom odpovedala na nedávnu skúšku jadrovej zbrane a následné vypálenie rakety dlhého doletu, ktoré Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila i napriek platnému zákazu zo strany OSN. Juhokórejský parlament tiež v stredu schválil prvýkrát legislatívu, ktorá sa zameriava na ľudské práva v Severnej Kórei.

Hovorca juhokórejského rezortu obrany Mun Sang-kjun povedal, že zatiaľ bližšie neurčené strely boli vypálené z mesta Wonsan na východnom pobreží KĽDR. Nemenovaný predstaviteľ generálneho štábu juhokórejskej armády spresnil, že uvedené strely dopadli do mora po preletení zhruba 100–150 kilometrov.

Severná Kórea bežne uskutočňuje skúšky rakiet a iných striel, intenzitu takejto paľby však často zvyšuje ako prejav vzdoru voči postupu medzinárodného spoločenstva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sankcie